Як склалась доля франківських патрульних, які п'яними потрапили в ДТП


26 червня минулого року на вулиці Івасюка трапилося ДТП - лоб в лоб зіткнулися ВАЗ Лада та БМВ

Як стало відомо згодом, в аварію потрапили четверо патрульних, які нетверезими поверталися з річки.

Прокуратура розпочала кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 286 (порушення правил безпеки дорожнього руху) КК України.

Наступного дня заступник начальника патрульної поліції Олег Сердюк під час брифінгу запевнив ЗМІ, що патрульна поліція всіляко сприятиме слідству, адже вони зацікавлені в об'єктивному розслідуванні. Також полісмен повідомив, що у поліції призначено службове розслідування проти всіх чотирьох учасників ДТП. Їм загрожує дисциплінарна відповідальність та звільнення за фактом керування авто в нетверезому стані. 

Через рік після ДТП активіст "Дорожнього контролю" Віталій Мацьоцький вирішив дізнатися чим завершилась історія з патрульними. Відео спілкування з заступницею начальника УПП в області Яною Юносовою Мацьоцький оприлюднив на своїй сторінці у соцмережі.

 Як розповіла патрульна в розмові з активістом, за результатами службового розслідування винних притягнули до відповідальності.

сіх притягнуто до дисциплінарної відповідальності. В тому числі, одного винуватця даної події звільнено з Управління патрульної поліції і поліції в цілому. Наразі він не працює. Відносно інших учасників були вжиті заходи по дисциплінарному впливу, надалі їхня доля не стосується даної події", - повідомила Юносова.

На це Мацьоцький поцікавився, чи мають учасники ДТП після цього моральне право називатись правоохоронцями та вказувати водіям на правопорушення?

"Кожне діяння повинно бути оцінене за всією сукупністю фактів. Не просто розглянути подію, що вони вчинили ДТП. Вчинив ДТП безпосередньо водій. Наразі, на скільки мені здається,  не можна притягнути до відповідальності людину за те, чого вона не вчиняла. Відповідно, з правил етичного міркування звичайно вжито заходів дисциплінарного впливу, а саме неповна посадова відповідність. Це останній крок до звільнення. Я вважаю, що це гідна реакція керівництва", - вважає поліцейська.

Варто зауважити, що окрім винуватця ДТП з поліції за власним бажанням звільнився і один з патрульних-пасажів Вартан Шамян. Інші двоє патрульних Кузьменко і Птіцин досі працюють. 

"Я вважаю, що працівник поліції не може вчиняти дорожньо-транспортні пригоди, особливо в стані алкогольного сп’яніння. Тому, моя позиція, як керівника, і я думаю, що це загальна позиція у патрульній поліції, що такі працівники не мають працювати. Їх притягнуто до відповідальності в рамках чинного законодавства.", - каже Юносова.