"Як ти виглядатимеш у старості?": Чим небезпечні тести у Facebook


Користувачі соцмережі Facebook ледь не кожен день, гортаючи стрічку, натрапляють на дописи друзів, які пройшли той чи інший безкоштовний тест, результати якого генеруються на основі інформації на сторінці у соцмережі.

Вкрай спокусливо дізнатися, як ти будеш виглядати у 70 років чи на кого з голлівудських акторів ви схожі, або куди ти поїдеш у 2018 році та інше. Про це повідомляє 24 канал з посиланням на Іnforesist.

І щоб отримати результат, необхідно лише натиснути на кнопку "надати доступ до сторінки". Але ніхто не здогадується, що за безкоштовними тестами стоять пастки.

"Судячи за результатами тесту "Яка ви домашня тварина?" я хом'як – результат цей випадковий: сторінку я тільки створила, вона порожня". Але веселі тести на кшталт "Яка ти принцеса Діснею", "На кого із знаменитостей ти схожа" не просто видають досить сумнівні результати, а й збирають приватну інформацію про користувачів", – пояснила вона.

Додаток, який генерує результати тесту, отримує повний доступ до всіх даних користувача у Facebook: вік, стать, список друзів, адреса електронної пошти, геолокацію, публікації в хроніці, усі фотографії. І найгірше – це все назавжди. Додаток може зберігати інформацію про вас де завгодно і кому завгодно її передавати.

Часто буває, що цю базу даних отримують рекламодавці, а це означає – готуйтесь до спаму та настирливої реклами. Також базу можуть передавати банкам, які використовують особисті дані з соцмережі для оцінки вашої платоспроможності.

Ці дані можуть бути використані далі для фішингу, зловмисники можуть розсилати листи від його імені людини, дані якого витекли, припустимо його родичам, колегам, керівнику, – додав фахівець з інформаційної безпеки Group-IB Микита Панов.