Як у Станиславові батьки позбавлялись своїх дітей


У Станиславові початку ХХ ст. часом траплялися вбивства небажаних дітей їхніми ж матерями, що викликало жах і огиду в мешканців міста. Траплялися й випадки, коли матері залишали своїх дітей у транспорті чи громадських місцях.

Так, у червні 1906 р. у вагоні потяга,  що курсував між Львовом і Станиславовом, знайшли семимісячне немовля, залишене без жодної опіки. Пасажири дали свідчення, що дитину залишила молода й елегантно вбрана жінка. Вона швидко зійшла з потяга в Станиславові й найняла фіакр до Ямниці. Прагнучи заплутати сліди, жінка зразу ж узяла квиток до Більшівців. Але жандармам удалося вислідити матір-злочинницю. Її арештували і відправили до тюрми, а дитину віддали на виховання у бездітну сім’ю, пише ЗК

У 20-х роках минулого століття в місті теж було немало дітей-жертв.

«З настанням весни поліційна хроніка фіксує чисельні випадки дітовбивств, – писала міська преса в 1924 р. – З цього мимоволі мусимо зробити висновок про сезонний причинно-наслідковий зв’язок діянь. В казармах 48 піхотного полку в Станиславові при очищенні каналів цими днями знайдено тіло немовляти чоловічої статі, одягнуте в шмаття і обмотане шнурком з пломбою та літерами B.R. на ній. Як засвідчила комісія, дитя за походженням є ізраелітом, тому поліція негайно приступила до скрупульозної перевірки юдейських метричних книг і, можливо, таким чином дійде до викриття матері-виродка».