Як уникнути обмороження. Підказки франківських лікарів


Останні кілька днів в Україні панує морозяна погода. Через різке зниження температури повітря зростає ризик переохолодження та обмороження. Подекуди температура повітря опуститься до 20-25-ти градусів. Така лютнева холоднеча протримається до кінця тижня.

 

Внаслідок різкого похолодання люди страждають від обмороження. Медики закликають мешканців міста не перебувати на вулиці тривалий час без нагальної потреби. В такі дні варто відповідноюодягатися, дотримуватися правильного режиму харчування, а також обмежити вживання алкоголю. Зігріватись у приміщенні треба поступово, пише ВЕЖА.

При ознаках переохолодження потерпілому потрібно надати першу домедичну допомогу. Між іншим, в місті діє вісім стаціонарних пунктів обігріву. За словами медиків, під час низького температурного режиму зменшується ймовірність підхопити вірусну інфекцію. Прогулянки на морозі навіть корисні у профілактичних цілях. Однак, це стосується лише людей зі стійким імунітетом. Більше про те, як вберегти себе у люті морози розповіла Ярослава Мирославівна Протас – завідуюча терапевтичним відділенням поліклініки №5 .

Коли температура коливається від -15 до -25 градусів, нам всім потрібно бути обережними, щоб не переохолодитися, не отримати обмороження. Переохолодження настає внаслідок тривалої дії холоду, здебільшого нижче 10 градусів морозу, і тоді порушуються процеси терморегуляції, людина втрачає більше тепла, аніж може виробити. Більша ймовірність переохолодитися, чи отримати обмороження є тоді, коли до сильних морозів додається вітер та висока вологість повітря.

Особливо потрібно хвилюватися за дітей, за людей похилого віку, хворих, травмованих, малорухомих. Також потрібно звернути увагу на тих людей, які зловживають алкоголем, чи сигаретами. Коли людина у стані алкогольного сп’яніння, в організмі втрачається велика кількість тепла. Коли куриш – порушується кровообіг в кінцівках. Тому швидше можуть обмерзати пальці рук. Не варто носити сережки, тому що вони можуть примерзати до вух. Також порушується кровообіг в пальцях, якщо носити перстні. Як висновок, рекомендується не захоплюватися біжутерією.

При такій погоді як зараз, потрібно одягатися відповідно. Важливо, аби одяг був багатошаровий, варто одягати теплі бавовняні носки та рукавички. Люди, які хворіють на серцево-судинні захворювання повинні двічі подумати, чи варто їм тривало перебувати на холоді, чи варто взагалі виходити з дому, оскільки це може викликати загострення. Якщо ви бачите людину з такою проблемою, її потрібно терміново забрати з холоду в приміщення поблизу. Коли ви привели людину в приміщення, потрібно зняти з неї вологий одяг, в приміщенні має бути тепло.

Якщо людина переохолодила ніс, то можна теплою рукою зігріти його, якщо переохолодженні кінцівки – людина може сама їх зігріти, поклавши руки в пахвинні ділянки, якщо це легка ступінь переохолодження. Обов’зково потрібно зігрітись теплим одягом, покривалом, випити теплого чаю.

Переохолодження буває трьох ступенів: легке, середнє й важке. Якщо ми бачимо, що в людини складніші прояви переохолодження.

При першій, температура людини знижується до 32 градусів. Інколи буває незвичайна поведінка в людини: збудження, бліда шкіра, частішає пульс, нормальний, чи підвищений тиск.

Друга ступінь. Температура тіла людини становить 29 градусів, синя шкіра, пульс стає повільнішим, знижується тиск, людина стає сонливою.

При третій ступені переохолодження, температура тіла падає до 21 градуса, людина втрачає свідомість, частота пульсу дуже низька, дихання сповільнюється, і якщо не надати першу медичну допомогу, то людина помре.

Крім переохолодження, є ще відмороження, воно буває чотирьох ступенів:

При першій ступені ми бачимо бліду шкіру, набряк, свербіж. В такому випадку потрібно людину зігріти, ці явища пройдуть через сім днів. Коли обмороження другого ступеня, тоді вже з’являються пухирці з прозорою рідиною, які в жодному разі не можна чіпати, оскільки можна занести інфекцію. В третій стадії обмороження ці пухирці вже бувають з кров’ю та лишають за собою рубці. Найважча – четверта стадія, коли ткантини відмирають великими площами, майже до суглобів, і тоді з’являються інфекційні ускладнення. В цьому випадку задіяні всі органи із системи, тому що інтоксикація настає, як наслідок – хворі часто бувають реанімаційними.