Як в Івано-Франківську атовці вирішують проблему безквартир’я


В Івано-Франківську проблему забезпечення житлом сімей ветеранів АТО зрушили з мертвої точки. У цьому обласному центрі створили житлово-будівельний кооператив учасників АТО «Соціум».

Очільник Івано-Франківської міської асоціації учасників АТО Василь Андріїв розповідає, чому важливо було об’єднати ветеранські організації регіону, пише Народна армія

"Почалося з того, що місцева влада виділила на нашу спілку 46 соток землі. Ми могли її розділити між кількома атовцями. А решті ветеранів як бути? Хотілося, щоб ділянки трансформувалися в щось більш вагоме. Тому пішли іншим шляхом — спільно з місцевою владою й інвесторами домовилися про будівництво на тій ділянці багатоквартирного будинку, — розповідає Василь Андріїв. — За цю землю забудовник одразу надав квартири 16 сім’ям у зведеному раніше будинку. А на наших сотках почав будувати дев’ятиповерхівку. Там відповідно до договору наші атовці отримають ще 20 квартир. До речі, ордери на них вони вже отримали".

Наприкінці 2016 року в бійців виникла ідея будуватися самим. До того ж з’явилася нова ділянка для будівництва в межах міста. Так і було створено «Соціум».

5545_p_18_img_0002Проект має три складові: безкоштовне житло для учасників АТО, пільгова купівля житла атовцями та реабілітаційний центр. Цією ініціативою фактично надали робочі місця містянам, серед яких багато атовців, що виявили бажання долучитися до будівництва. Задіяні ресурси — партнерська допомога та інвестиції самих покупців.

Відтоді кооператив «Соціум» збудував декілька будинків. За два роки їхнього проекту 55 сімей ветеранів АТО отримали в цих новобудовах безкоштовні квартири. У розподілі такого соціального житла пріоритет надавали тим сім’ям, які не мають жодної можливості його придбати. Йдеться передусім про малозабезпечені та багатодітні родини. А от можливість купити квартиру отримали ті атовці, які стали в загальну чергу. Ціна — в 4 рази нижча за ринкову. Про таке можна тільки мріяти: 1-кімнатна квартира загальною площею 44 кв. м коштує 100 тисяч гривень, 2-кімнатна площею близько 70 кв. м — 150. Така пільгова ціна — виключно для учасників АТО. До речі, такою можливістю вже скористалися

5545_p_18_img_000140 учасників бойових дій на Донбасі. Ще 98 осіб чекають своєї черги.

— Однією з перших безкоштовне житло отримала багатодітна родина військовослужбовця, який уже третій рік перебував на передовій. Пам’ятаю, як довго він не міг повірити, що його четверо діточок матимуть власний дах над головою. Казав, що це все нереально, що ми жартуємо. Сумніви розвіялися, коли отримав на руки ордер на своє ім’я та ключі від квартири, — посміхається Василь. — Допомогли стати новоселами і сім’ї з двома дітьми, в якій чоловік та дружина — сироти. Звідки їм взяти гроші на житло? Отримали безкоштовно. Ще одним новоселом став ветеран АТО — «кіборг», який не один рік фактично прожив у гаражі. Його історія торкнула за душу, тож, окрім квартири, допомогли йому з побутовою технікою.

Асоціація дбає і про реабілітацію бійців. Ще на початку проекту було заплановано будівництво реабілітаційного центру для ветеранів АТО. Уже 2019 року його мають відкрити в Івано-Франківську.

"Нещодавно я був у Німеччині та Бельгії, де уклав угоди щодо наповнення центру сучасною технікою для оздоровлення наших бійців. Партнери радо зголосилися допомогти нам у цьому. Тож поки ми будуємо — вони збирають усе необхідне. Окрім цього, розширюємо масштаби будівництва житла. Якщо рішення міської ради на виділення земельної ділянки буде позитивним, то незабаром розпочнемо будівництво нового будинку на три під’їзди. У нашій черзі 276 бійців, і вже протягом двох років ми маємо виконати максимум роботи, аби вони отримали житло."