Як в Івано-Франківську реалізовують програму «Бюджет участі»


Партиципаторне бюджетування або простіше «Бюджет участі» - нова програма, впроваджена цього року Івано-Франківською міською радою. З її допомогою ініціативні групи мешканців можуть використати на свої проекти 500 000 грн. з міського бюджету.

І хоча програма стартує в Івано-Франківську вперше, цей досвід показав гарні результати у низці закордонних міст. Приміром, у Любліні, Республіка Польща, так реалізується 30% річного бюджету. Якою ця практика буде у нас, побачимо вже за кілька місяців. А поки детальніше про оформлення заявки на участь та механізм визначення переможців.

Як і де заповнити форму на участь?

Ідейний проект може висунути особа, яка проживає в Івано-Франківську і досягла 18-річного віку. Окрім ініціатора, ідею мають підтримати ще 15 осіб, що відповідають тим самим, зазначеним вище, критеріям. При цьому мешканець має право підтримати тільки один проект. Форма анкети доволі проста. Вона передбачає визначення проекту, його загальну вартість, паспортні дані ініціатора, короткий опис ідеї. На початковому етапі не потрібно жодних уточнюючих документів, як-от: проектно-кошторисна документація, інфографіка тощо. Зразок форми можна отримати у кабінеті 312 виконавчого комітету міської ради, що за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грушевського, 21.

Які проекти підпадають під програму?

Категоричних обмежень щодо ідей немає. Проте є певні вимоги. По-перше, проект потрібно реалізувати протягом календарного року. По-друге, він має бути у межах компетенції міської ради та виконуватись на її території. По-третє, проект повинен стосуватись публічної сфери реалізації. Остання вимога – реалізація ідеї до 50 тис. грн.

Не приймаються проекти:

  • розраховані тільки на виконання проектної документації;
  • є фрагментарними (виконання одного з елементів в майбутньому вимагатиме прийняття подальших елементів);
  • суперечать діючим програмам міста або дублюють завдання, які передбачені цими програмами на поточний рік;
  • суперечать чинному законодавству України;
  • передбачають витрати на утримання та обслуговування, що перевищують вартість реалізації проекту.

Який шлях визначення переможців?

Перед реєстрацією заявки її перевіряє працівник патронатної служби. Якщо в анкеті виявили помилку, то на виправлення автору дають 5 днів. По тому експертна група заповнює картку аналізу проекту єдиного зразка та дає висновки стосовно винесення проекту на подальше он-лайн голосування. У підсумку фахівці патронатної служби формують списки позитивно і негативно оцінених проектів.

Усі позитивно оцінені проекти будуть розміщені для голосування у рубриці «Бюджет участі» на сайті www.mvk.if.ua. Підрахунок голосів здійснюватиметься за пунктами голосування. Реалізують ті проекти, що наберуть найбільше балів за рейтинговою системою.

Які часові рамки програми?

До 15 квітня триватиме прийом анкет. До 15 травня – попередня перевірка, заповнення карток аналізу проектів, формування списків позитивно та негативно оцінених ідей. З 15 травня розпочнеться голосування за проекти на сайті виконавчого комітету www.mvk.if.ua. 1 червня буде оголошено переможців, які отримають кошти на реалізацію свого задуму.