Як виглядали пляжі на Прикарпатті майже дев'яносто років тому


У 1930-і роки на заході України був пляжний бум. Багато пляжів тих часів збереглися лише на старих листівках

Літо, сонце, пляж ... А моря немає. І нічого страшного, якщо є річки. Глибокі рівнинні або дрібні гірські - неважливо. У першій третині ХХ століття спорт і здоровий спосіб життя займали значне місце в житті людей: вперше в людській історії громадяни почали займатися спортом масово. І так само масово облаштовувати пляжі на берегах озер і річок, пише Фокус.

До того замість пляжів будували купальні - дерев'яні будочки на воді, окремо для жінок і чоловіків. Плавати в них було неможливо, хіба переступав з ноги на ногу, намагаючись не впустити очіпок з голови і не дуже замочити довгий і щільний купальний костюм. У купальні ходили у взутті, а часто і в рукавичках. Знамениті смугасті чоловічі купальні костюми, знайомі по старим комедіям, з'явилися тільки в останні пару років ХІХ століття.

Тому відкриті змішані пляжі були справжньою міні-революцією і так багатого на потрясіння початку ХХ століття. Про нудистські пляжі, що з'явилися в 1925 році, говорити не будемо - подивимося, як відпочивали на Прикарпатті.

Делятин і Микуличин, Яремче та Ямна, Гребенів та Косів - купальникам на Пруті та Черемоші доводилося нелегко. Спробуйте зробити заплив по Пруту на цьому пляжі в Яремче!


Гострі валуни і швидка течія не зупиняли бажаючих оздоровитися і охолодитися в літню спеку. А при правильному ракурсі навіть карпатський Делятин цілком сходив за море



У Сколе люди загоряли на пляжі, засіяному камінням


А в Косові доводилось розташовуватись на гострих валунах близько невеликої річечки - і все одно засмагали і купалися.