Як законно вийти із беззаконня? Міськрада шукатиме вихід з «глухого кута» скандальної забудови на вулиці Мазепи, 35-а


Чи не найвідоміший будівельний конфлікт в Івано-Франківську останніх років знову загострився. Мешканці будинку на вул. Мазепи, 35-а вимагають від влади присвоїти їхньому житлу поштову адресу, щоб вони могли зареєструватись і повноцінно користуватись майном. Міська влада опинилася в пікантній ситуації, адже присвоєння поштової адреси будинку, який більше двох років називали незаконним, фактично легалізує будову. В такому разі судова боротьба за визнання будівництва незаконним, яка тривала роками,

Конфлікт із багатьма сторонами
Активна фаза протистояння навколо новобудови на вулиці Мазепи, 35-а розпочалася навесні 2013 р., коли мешканці навколишніх будинків вийшли протестувати проти багатоповерхівки, яка, на їхню думку, перешкоджатиме їхньому проживанню. «Голос протестантів» швидко почули і влада, і представники певних політичних сил. Проблему порушували на сесії міської ради, яка зверталась до забудовника з вимогою зупинити будову і не провокувати конфлікт. 

У певний момент робоча група вже нібито була погодила компроміс, який полягав у тому, що забудовник обмежиться лише чотирма поверхами, але останньої миті домовленості зірвав один із депутатів міської ради. В результаті забудовник вирішив не зважати на прохання влади й ударними темпами добудував 8-поверховий будинок. Паралельно противники будівництва ініціювали ряд судових процесів, які мали визнати будівництво самочинним і зупинити його. Забудовник справи в першій та апеляційній інстанції виграв. Ще на етапі будівництва він почав реалізовувати квартири усім охочим. Нові власники нерухомості не могли не знати, що придбані ними помешкання є предметом судових розглядів. Але розрахунок забудовника виправдався: продавши квартири, він не лише повернув вкладені кошти, а й зробив інвесторів заручниками свого конфлікту із владою.

Суди не знайшли крайнього

Тривала судова епопея не завершилась перемогою жодної із сторін. Суди першої інстанції та апеляційний визнали  будівництво правомірним. Однак у Вищому господарському суді їхні висновки  поставили під сумнів. «Місцевий та апеляційний господарські суди дійшли висновку про відсутність підстав вважати будівництво восьмиповерхового житлового будинку самочинним, збудованим з порушенням будівельних норм і правил, оскільки земельна ділянка за вказаною адресою може бути використана для будівництва багатоквартирного будинку, що не є порушенням мети відведення цієї земельної ділянки. Проте висновки судів попередніх інстанцій є передчасними», — сказано в постанові Вищого господарського суду від 23 квітня 2015 р. Суд, отже, констатував, що суди попередніх інстанцій не з’ясували чимало важливих юридичних фактів.

«Неправильно застосувавши норми матеріального та процесуального права, не з‘ясувавши повно і всебічно обставин та не дослідивши докази, наявні в матеріалах справи, суди першої та апеляційної інстанцій дійшли помилкових висновків та прийняли необгрунтовані рішення, які підлягають скасуванню», — йдеться у постанові.

Таким чином, враховуючи недодержання судами першої та апеляційної інстанцій процесуальних норм права, Вищий господарський суд вирішив направити справу на новий розгляд.

А люди просять адресу

Сьогодні будинок збудовано, 48 квартир отримали власників. Однак, щоб повноцінно користуватись придбаною нерухомістю, інвесторам потрібно мати поштову адресу. Такі рішення ухвалює виконавчий комітет міської ради. Зазвичай ці питання на виконкомі розглядають як «технічні», тобто такі, в яких немає політичних аспектів чи предмета для дискусій. Але тема поштової адреси будинку на Мазепи, 35-а, як і весь цей скандал, з самого початку тісно пов’язана з політикою. На виконкомі людям кілька разів відмовляли з різними поясненнями. Спочатку проблема полягала в тому, що міська влада і забудовник не могли погодити суму пайової участі, але, зрештою, міський бюджет таки поповнився на 755 тисяч гривень.

Чергова спроба вирішити проблему відбулась на початку липня. Та тривалий і емоційний розгляд цього питання на виконкомі не увінчався позитивним результатом для мешканців. Спочатку представниця прокуратури закликала членів виконкому утриматись від ухвалення рішення, оскільки ситуацію і далі розглядають у судах. Потім одна із власників житла, переселенка з Маріуполя, закликала членів виконкому «красиво вийти із ситуації, в якій всі робили помилки». Міський голова Віктор Анушкевичус заявив, що особисто він готовий надати адресу цьому будинку, але виконком не може ухвалювати рішення, які суперечитимуть ухвалам міської ради. Міський голова запитав депутата міськради Володимира Чорноуса («Громадський форум»), який ініціював рішення  про незаконність будівництва, чи готовий він ініціювати його скасування. Той відповів, що його ставлення до цього будівельного конфлікту не змінилося, а в судових процесах так і не було знайдено відповіді, чи законно видавали містобудівні умови та обмеження для будівництва цього будинку.

В підсумку питання таки винесли на голосування, але воно не набрало потрібної кількості голосів. «За» надання поштової адреси голосували міський голова і його заступники, а представники ВО «Свобода» та партії «УДАР» рішення не підтримали. Мешканцям скандального будинку порадили зібрати 200 підписів, щоб ініціювати розгляд цього питання на сесії міської ради. Отже, шукати «соломонове рішення» доведеться вже депутатам.

газета Галичина