Як зберігати лікарські засоби в домашніх умовах


Багато людей постійно вживають різні препарати, що потребують їхнього зберігання в домашніх умовах. Ліки, які створені для того, аби зберегти та покращити здоров’я, в разі порушення умов зберігання, можуть змінити свої властивості.

З настанням літа спека є одним із головних ворогів медикаментів. Адже під дією сонячних променів та високої температури багато препаратів швидко втрачають свої фармакологічні властивості, повідомляє Івано-Франківська ОДА.

Внаслідок такої температури істотно скорочується термін використання багатьох ліків. Державна служба з лікарських засобів та контролю за наркотиками в області звертає увагу на основні правила зберігання лікарських засобів.

Лікарські засоби слід зберігати відповідно до вимог, які вказані в інструкції про застосування лікарських засобів чи на упаковці лікарського засобу.

Насамперед це стосується антибіотиків, гормональних препаратів і тих, які містять бактеріальні культури (вакцини, сироватки тощо). Для того щоб непоправно зіпсувалися ліки такого типу, іноді досить однієї години. Наприклад, якщо ампули інсуліну перебувають за підвищеної температури (понад 25°С) більш як годину, термін придатності їх не перевищить одного місяця.

Вакцини, анатоксини та алерген туберкульозний повинні зберігатися та транспортуватися з дотриманням відповідних температурних умов «холодового ланцюга», визначених в інструкціях про їх застосування. Зберігання  препаратів за умови підвищеної температури призводить до зменшення вмісту життєздатних мікробних клітин у живих бактеріальних та вірусних вакцинах. Недотримання умов зберігання та транспортування може призвести не лише до зниження лікувально-профілактичних властивостей вакцин та анатоксинів, а й до виникнення непередбачених побічних та неспецифічних проявів.

До лікарських засобів, що вимагають захисту від підвищеної температури, крім зазначених, також належать вітаміни та вітамінні препарати, препарати, які містять глікозиди, медичні жири й олії, мазі на жировій основі.

Дуже важливо, де зберігається аптечка з лікарськими засобами. Якщо в тумбочці на кухні, на антресолях у спальні або, ще гірше, на підвіконні, негайно перевірте умови зберігання наявних лікарських засобів. В аптечці можна залишити тільки ті препарати, які зберігаються при кімнатній температурі: від +15°С до +25°С, бинт, вату й лейкопластир. Існує перевірений спосіб зберігання ліків - у дверцятах побутового холодильника, в їхній нижній частині. Туди не потрапляють прямі сонячні промені, там підтримується прохолодна температура.

Варто дотримуватися умов зберігання лікарських засобів після відкривання флакона. Це стосується очних крапель, розчинів, сиропів для внутрішнього застосування, йогуртів тощо. Після порушення герметичності флакону їх слід зберігати у холодильнику упродовж терміну, зазначеного в інструкції з медичного застосування.

Якщо на упаковках лікарських засобів або в інструкціях про медичне застосування не вказано конкретних умов зберігання, то слід розуміти:

  • «зберігання у холодильнику» - це температура від  +2° до +8° С;
  • «зберігання у холодному чи прохолодному місці» – від +8° С до  +15° С;
  • «зберігання при кімнатній температурі» – від +15° С до  +25° С;
  • «зберігання в захищеному від світла місці» - лікарський засіб має зберігатися в місці, яке виключає можливість попадання світла;
  • «зберігання у темному місці» - це зберігання лікарського засобу в оригінальній вторинній упаковці;
  • «зберігання у сухому місці» - це зберігання при відносній вологості повітря не більше 60% (найбільше стосується лікарської рослинної сировини).

Аерозольні упаковки слід оберігати від ударів та механічних пошкоджень.