Як житиме Івано-Франківська ОТГ з нового року


Наприкінці минулого року в Івано-Франківську створили об’єднану територіальну громаду. До її складу увійшли 5 сіл та місто. Ще декілька сіл заявили про бажання приєднатися.

Які ж переваги надало об’єднання для мешканців новоствореної громади і що змінилося з 1 січня? Про це у розмові з кореспонденткою Бліц-Інфо розповіли експерти Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України.

Зокрема, за словами регіонального консультанта з юридичних питань проєкту ПУЛЬС, який впроваджує Асоціація міст України за підтримки USAID Андрія Деркача, в кращу сторону змінилося життя мешканців тих сіл, які увійшли до складу громади.

«Основну управлінську діяльність на цих територіях здійснює голова міста і міська рада. Хоча в кожному населеному пункті, збережена посада старости і він є членом виконкому міської ради. На сьогодні адміністративні послуги громади отримують вже не в Тисмениці, а в обласному центрі. Також триває процес формування в цих населених пунктах, віддалених робочих місць адміністраторів ЦНАПу. Тобто, найближчим часом будуть працювати офіси, які надаватимуть весь спектр послуг, як в обласному центрі», - пояснює експерт.

Втім, є й певні незручності пов’язані з процесом передачі даних з Тисменицького району до міської громади. Зокрема, мешканці сіл стикаються з тим, що начебто вони вже в міській ОТГ, але за потрібними довідками ще змушені їздити в район.

Як пояснив Андрій Деркач це пов’язано з тим, що є різниця між календарним роком і процесом передачі даних. Тобто надання послуг після приєднання є чисто функціональним питанням.

«Від об’єднаної громади йде запит в Тисменицю з метою передачі справ. Це величезна кількість документації, тож потрібен час. Зараз також дуже актуальною є проблема щодо соціальних послуг. Адже соціальні послуги прив’язані до районного поділу і навіть входження громади до складу міста не дає можливості децентралізувати  їх надання. Втім, це вже питання законодавства, а не того що міська рада не хоче їх на себе брати. Тож потрібно трішки почекати, щоб ВР внесла зміни до закону. Законопроєкт щодо формування соціальних послуг вже готовий. Тож чекаємо на його ухвалення», - підсумував Деркач. 

Водночас виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук наголошує, що і місто і села  отримали від об’єднання багато фінансових переваг.

Адже, за його словами, процес децентралізації передбачає приєднання навколишніх сіл до міста обласного значення з акумулюванням тих ресурсів, які є на території приєднаних населених пунктів. Зокрема, можна виокремити два великі ресурси: людський і фінансовий.

«Людський ресурс дозволяє сьогодні говорити про перепідготовку кадрів, наповнення тієї чи іншої структури для надання якісних послуг в селах. Другий ресурс – фінансовий. Йдеться про фінансові показники, кошти які сьогодні передбачаються на населені пункти. Вони формуються одним бюджетом міста в складі населених пунктів, які приєдналися», - каже Стефанчук.

Як пояснює експерт, тут можна виокремити дві важливі цифри. Внаслідок приєднання до Івано-Франківська п’яти населених пунктів, громада отримала додатково до бюджету 12 мільйонів гривень з тих територій і населених пунктів, які приєдналися. Йдеться про податок на доходи фізичних осіб – 3 млн., акцизи - 4,5 млн. та місцеві податки і збори - 4,5 млн. Більша частина цих коштів піде на розвиток приєднаних територій, надання на них якісних послуг.

Серед позитивів варто також виділити, що відтепер Івано-Франківськ не передаватиме державі 6 мільйонів реверсної дотації. Це дозволить громаді акумулювати ці кошти на розвиток інфраструктурних об’єктів або вкласти їх у важливі для жителів міста і сіл напрямки.

«Окрім фінансових можна виділити і природні ресурси, які є на території приєднаних населених пунктів. Згідно концепції децентралізації, земля сільськогосподарського призначення за межами населеного пункту буде в підпорядкуванні ОТГ. Громади населених пунктів, які приєдналися, самі вирішують напрямок розвитку своїх сіл у складі міста. Тобто, будь-яке рішення щодо фінансових чи природніх ресурсів не буде виноситись на сесію міської ради без погодження сесій сільрад.

Оскільки сьогодні немає представництва приєднаних населених пунктів у депутатському корпусі міської ради, щоб впливати на процес щодо розвитку територій, була прописана ця норма. Важливим моментом щодо впливу на розподіл фінансових ресурсів є те, що голови сільрад (старости )входять у виконком і мають право голосу», - пояснює експерт.

Всі наступні громади, які приєднаються добровільно до 1 лютого, за словами Юрія Стефанчука, можуть принести в бюджет міської громади додаткові гроші. Адже відповідно до норм бюджетного законодавства такі громади ще можуть потрапити в розподіл коштів державного бюджету на території, які додатково приєдналися.

«В бюджетному законодавстві прописано, що Кабмін до 1 лютого має подати до ВР перелік тих громад де пройшли вибори, або населені пункти, які приєдналися до міст обласного значення з подальшим розподілом коштів. Тобто є можливість отримати додатковий ресурс для тих громад, які приєднаються.

Окрім того, Івано-Франківська ОТГ вже зможе претендувати на кошти інфраструктурної субвенції для розвитку приєднаних сільських територій: будинків культури, дитсадків та іншого», -  роз’яснює виконавчий директор регіонального відділення АМУ.

На завершення Юрій Стефанчук наголошує, що громади, які не приєднаються добровільно, все одно підуть на місцеві вибори у складі об’єднаної територіальної громади з центром в Івано-Франківську. Втім, добровільне об’єднання все ж дає більше переваг.