Як зміниться професійно-технічна освіта в Україні


У розвитку професійно-технічної освіти Україна відійде від радянської практики. Натомість впроваджуватиме механізми, як у найуспішніших освітніх системах світу.

Міністерство освіти затвердило проект Концепції реформування професійної освіти, повідомила міністр Лілія Гриневич, пише Gazeta.ua.

"Ми спільно з Євросоюзом підготували так звану Зелену книгу. У ній є рекомендації щодо зміни чинної реформи освіти. Там, зокрема, йдеться про зміну систем фінансування та адміністрування сфери професійної освіти. 2016-го фінансування передали з державного рівня на рівень обласних центрів та міст обласного значення. З 2017-го ми фінансуємо замовлення на спеціальності загальнодержавного значення - 119 мільйонів гривень на рік. Цього року подвоїли фінансування на відкриття навчально-практичних центрів - виділили 100 мільйонів", - каже міністр.

Зараз МОН займається розробкою закону "Про професійну освіту" і готує спільний інфраструктурний проект з Європейським Союзом.

За інформацією міністерства, лише 20% випускників шкіл в Україні продовжують навчання в закладах професійної освіти. У європейських країнах - удвічі більше - 40%.