Як зробити адмінпослуги з питань містобудування та архітектури якіснішими


13 січня 2017 року у конференц-залі виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради (вул. Грушевського, 21, 3-й поверх, каб. 311) шведсько-український проект Академії Фольке Бернадотта «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» презентує План дій для підвищення рівня верховенства права у Івано-Франківській міській раді.

Початок презентації – о 10:00, реєстрація – з 9:30.

Підгрунтям для розробки Плану дій стало дослідження щодо дотримання принципів верховенства права у наданні послуг. Рівень дотримання принципів верховенства права у місцевому самоврядуванні у м. Івано-Франківську досліджувався на прикладі послуг у сфері архітектури та містобудування.

Дослідження відбулось у межах проекту «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні», який реалізується Академією Фольке Бернадотта (АФБ) у 2014–2017 рр. і фінансується Шведським агентством з міжнародного розвитку Sida.

Результати проведеного дослідження демонструють достатньо високий рівень забезпечення принципів верховенства права як на законодавчому рівні, так і на рівні суб’єктивної оцінки серед працівників та користувачів послуг адміністративних установ.

Тим не менше, виявлено ряд проблем з реалізацією принципів верховенства права. Саме з метою їх вирішення Дорадчий комітет проекту, створений при міськраді, разом з експертами Академії Фольке Бернадотта на основі результатів дослідження розробив План дій. Документ покликаний розкрити потенціал до підвищення рівня верховенства права в Івано-Франківській міській раді, та, відповідно, рівня задоволеності користувачів послуг.

До Дорадчого комітету ввійшли профільні працівники Івано-Франківської міської ради, представники громадського сектору, журналісти та представники експертного середовища. Співпраця з Дорадчим комітетом відбувалася у двох форматах: робочих зустрічей та дистанційної роботи у форматі desk-research. Такий підхід дозволив забезпечити процес комплексного та неупередженого опрацювання матеріалів і пропозицій у процесі формування плану дій для підвищення рівня верховенства права в установі.

Перелік виокремлених проблем та кроки для їхнього регулювання було сформовано за результатами обговорення та консолідованого рішення членів Дорадчого комітету. Невід’ємним елементом плану дій є додаток з детальним планом втілення кроків та відповідальними особами.

 

Також План дій містить рекомендації щодо підвищення рівня верховенства права у діяльності Івано-Франківської міської ради із врахуванням гендерних аспектів, які були підготовлені експертами проекту та Асоціацією малих міст України. Ще одним наочним компонентом Плану дій є дорожні карти, розроблені експертами Проекту, щодо процедури надання дозволу на розміщення зовнішньої реклами, присвоєння (зміни) поштової адреси та надання будівельного паспорту забудови земельної ділянки.

 

В межах презентації плану дій представники, партнери та експерти проекту детальніше розкажуть про процес його створення, виявлені проблеми та кроки щодо їх вирішення. Більше того, Асоціація малих міст України презентує гендерний профіль міста Івано-Франківська, після чого команда проекту, представники місцевої влади та громадських організацій обговорять подальше впровадження Плану дій.

 

Усіх зацікавлених у відвіданні презентації плану дій просимо звертатися до спеціаліста проекту Ольги Лучки: olya.luchka@gmail.com, 097 299 07 24.

 

Довідка. Проект «Місцеве самоврядування та верховенство права в Україні» реалізується шведським урядовим агентством Академією Фольке Бернадотта у 2014–2017 рр. за фінансової підтримки Шведського агентства з міжнародного розвитку Sida. Метою Проекту є підтримка зміцнення та інтеграції принципів верховенства права в сфері надання публічних послуг органами місцевого самоврядування в Україні. Проект поширює свою діяльність на 12 міст-партнерів в межах України і включає самооцінку верховенства права у місцевому самоврядуванні, підвищення спроможності місцевих органів влади та підтримку громадянського суспільства у підвищенні правової обізнаності.