Які документи необхідні для діяльності прикарпатських автомийок?


Днями департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації повідомив про проведення перевірки мийок автотранспорту як у Івано-Франківську, так і на Прикарпатті з метою визначення наявності усіх необхідних дозвільних документів.

Відповідно до ст. 48 Водного кодексу України дозвіл на спеціальне водокористування необхідно отримувати підприємствам, що здійснюють забір води із водних об’єктів із застосуванням споруд або технічних пристроїв, використовують воду та скидають забруднюючі речовини у водні об’єкти.

Для отримання дозволу на спеціальне водокористування автомийок необхідні такі матеріали:

Заява на ім’я керівника територіального природоохоронного органу за типовою формою (Обласний дозвільний центр, м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 9).

До заяви додаються:

- Клопотання щодо отримання дозволу на спеціальне водокористування (Розробляється відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2002 року № 321. Форма клопотання розробляється згідно „Инструкции о порядке согласования и выдачи разрешения на спецыальное водопользование” НВН 33-5.1.02-83).

- Обґрунтування потреби у воді (розрахунок нормативів водоспоживання та водовідведення). Розраховується згідно ДБН В.2.5-64:2012 „Внутрішній водопровід та каналізація” та відомчих норм.

- Схема водопостачання та водовідведення (із зазначенням розташування водозабірних та/або водоскидних споруд). Розробляється самостійно.

- Паспорт водозабірної споруди (артсвердловини або шахтного колодязя) – (у разі забору підземних вод) (копія). Розробляється органами геології.

У разі скиду стічних вод до комунальної каналізаційної мережі необхідний Договір на водопостачання та/або скид стічних вод до мереж первинних водокористувачів – для водокористувачів, які здійснюють водоспоживання/ водовідведення від/до первинного водокористувача (копія). Укладається підприємством.

У разі скиду стічних вод у вигріб потрібен Договір на вивіз та очистку стічних вод (для підприємств, що скидають стічні води у вигріб). Укладається підприємством.

Відповідно до ст. 49 Водного Кодексу України, Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації для отримання висновків щодо можливості видачі дозволу на спеціальне водокористування направляє завірені копії  відповідних документів:

- Державними органами геології – в разі використання підземних вод (Державна служба геології та надр: м. Київ, вул. Єжена Потьє, 16);

- Державними органами водного господарства – у всіх випадках (Обласне управління водних ресурсів: м. Івано-Франківськ, вул. Cахарова, 23 А).

Видача дозволу здійснюється за наявності висновку про можливість видачі дозволу на спеціальне водокористування.

Керівник департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації  зауважує: „З метою охорони та раціонального використання води, автомийкам необхідно передбачити оборотне водопостачання та локальні очисні споруди (бензомасловловлювачі, флотатори, сорбційні фільтри, пісколовки  та інші установки), згідно ст.ст. 40, 51 Закону України „Про охорону навколишнього  природного середовища”, ст. 44 Водного кодексу України, ДБН В.2.5-64:2012 „Внутрішній водопровід та каналізація”. За додатковою інформацією можна звертатись в Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації (м. Івано-Франківськ, вул. Сахарова, 23 а, телефон 52-61-50)”.

До теми: На Прикарпатті перевірять стан автомийок