Які ліки не можна вживати з їжею


Поєднання деяких ліків з їжею може погіршити або повністю нейтралізувати дію препаратів. І навпаки, правильне харчування може стати додатковим лікувальним фактором.

Не рекомендують вживати разом з їжею антибіотики, передає Gazeta.ua з посиланням на Ukrhealth.

Їх не можна приймати, споживаючи молочну продукцію та алкоголь. Також доведеться обмежити в раціоні кислі фрукти, соки та страви з оцтом.

Антидепресанти не варто поєднувати з твердим сиром, квашеною капустою, соєвим соусом, печінкою, в'яленою рибою та м'ясом. Під час лікування не треба споживати йогурти, інжир, ізюм і сметану. Це може призвести до підвищення артеріального тиску. Заборонено пити алкоголь, зокрема, червоне вино.

Антикоагулянти, які розріджують кров, не можна поєднувати з журавлиною та морсом – це спричинить внутрішню кровотечу.

Ефект аспірину може вдвічі зменшитись, якщо його приймати зі стравами, у яких багато білків, жирів і вуглеводів. У поєднанні з цитрусовими, соками може статися сильне подразнення слизової шлунка. Не можна запивати аспірин молоком – це повністю нейтралізує ліки.

Болезаспокійливі препарати не варто вживати з копченостями, тоді їх дія зникає.

Гормональні препарати впливають на обмін речовин. Щоб не виникло ускладнень, потрібно їсти продукти, які містять багато білків, солей калію і вітамінів: молочні продукти, курагу, рибу, родзинки, ягоди і гарбуз.

Лікарські препарати, які містять залізо, не можна поєднувати з кавою, чаєм, молочними продуктами, горіхами, солодощами та виробами з борошна. Такі страви ускладнюють засвоєння заліза в організмі.

Препарати, що знижують тиск, не можна поєднувати з алкоголем. Він нейтралізує лікувальний ефект і може спричинити різкий стрибок тиску.

Сечогінні препарати не слід поєднувати з коренем солодки. Оскільки такі ліки сприяють виведенню калію з організму. Щоб поновити ці запаси в організмі, треба їсти зелений горошок, щавель, шпинат, курагу, буряк, цибулю, картоплю, яблука і моркву.