Які мобільні додатки можуть незаконно відстежувати ваше місце розташування


Згідно з новими дослідженнями Exodus Privacy близько три чверті додатків на операційній системі Android використовують сторонні "трекери" для відстеження користувачів. Отож, лабораторія конфіденційності в Єльському університеті закликає розробників та Google "підвищити прозорість в практиці конфіденційності та безпеки".

Про це повідомляє канал 24 з посиланням The Guardian.

У ході роботи французької дослідницької організації Exodus Privacy проаналізували більше сотні мобільних додатків. Науковці намагалися відшукати в додатках приховані "трекери", які дозволяють розробникам програм встановлювати точне місце знаходження користувачів.

Серед додатків, які використовують подібні плагіни, були одні з найпопулярніших додатків в Google Play Store, включаючи Tinder, Spotify, Uber і OKCupid. Ці додатки використовують службу, яка належить компанії Google, вона називається Crashlytics. В першу чергу, Crashlytics створена відслідковувати аварійні збої додатків, проте, вона може надати можливість "отримати уявлення про ваших користувачів, дізнавшись, що вони роблять щодня".

Інші "трекери" в додатках виявилося не так просто знайти. Наприклад, трекер FidZup, який "дозволяє виявляти місце розташування мобільних телефонів і, відповідно, їх власників". Подібні служби виявилися сховані в багатьох додатках.

Дослідники додали, що подібна ситуація може бути і в системі iOS, адже "багато компаній, які поширюють програми у Google Play, також поширюють їх через App Store, а "компанії-трекери" відкрито рекламують комплекти розробки програмного забезпечення (SDK), які сумісні з декількома платформами".