Які зміни чекають на прикарпатських аграріїв після вступу в дію змін до закону


ДПІ у м.Івано-Франківську повідомляє, що внаслідок виключення п. 197.21, п. 15, 151, 152 підрозділу 2 р. XX ПКУ скасовано особливості обкладення ПДВ під час постачання зернових і технічних культур, і з 1 січня 2016 року всі платники ПДВ, які експортуватимуть зерно, матимуть право на бюджетне відшкодування.

Якщо у 2015 році 100% ПДВ суб’єктів спеціального режиму залишалось у їх розпорядженні, то протягом перехідного періоду спецрежимники здійснюватимуть розподіл ПДВ між держбюджетом і спец рахунком. 

Такий розподіл ПДВ залежить від виду діяльності:

за операціями із зерновими та технічними культурами – 15%  на спецрахунок, 85% до державного бюджету;

за операціями з продукцією тваринництва – 80% на спецрахунок, 20% до бюджету;

за операціями з сільськогосподарськими товарами/послугами, крім зернових і технічних культур та продукції тваринництва, такий розподіл складає 50/50.

Для сільськогосподарських підприємств, зазначених у пункті 209.18 статті 209 Кодексу (підприємств, які відповідають критеріям, визначеним статтею 209 Кодексу, але не обрали спеціального режиму оподаткування, і на загальних підставах вважаються платником ПДВ), також запроваджена часткова сплата сум ПДВ до бюджету та на поточні рахунки за операціями з реалізації молока, худоби, птиці, вовни власного виробництва, а також з реалізації молочних продуктів, молочної сировини та м'ясопродуктів, вироблених у власних переробних цехах, у зазначених вище розмірах.

Для реалізації цієї норми законодавства запроваджено відповідні зміни у порядок казначейського обслуговування сільгоспвиробників та здійснено доопрацювання СЕА ПДВ, у якій для суб’єктів спеціального режиму оподаткування  додатково відкриті три  рахунки для розподілу ПДВ (для кожного із трьох вказаних вище видів продукції).

Платникам податку - сільськогосподарським підприємствам, які відповідають пункту 209.18 статті 209 Кодексу, додаткові електронні рахунки не відкриваються, прес-служба ДПІ у м. Івано-Франківську.