Яких професій навчають у центрі професійно-технічної освіти


Професійне навчання зареєстрованих безробітних є важливою соціальною послугою державної служби зайнятості та одним із заходів сприяння зайнятості населення.

Професійне навчання зареєстрованих безробітних – професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації, спрямовані на здобуття та удосконалення професійних знань, умінь та навичок, підвищення конкурентоспроможності на ринку праці, та здійснюються за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Воно організовується службою зайнятості на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності з урахуванням побажань безробітних і здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у тому числі в навчальних закладах державної служби зайнятості, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або безпосередньо у роботодавців – замовників кадрів за рахунок коштів Фонду.

Безробітний, який не має професії, може пройти професійну підготовку за робітничими професіями, потрібними на ринку праці, – як за груповою, так і за індивідуальною формою навчання, в тому числі з використанням сучасних інноваційних технологій.

Якщо професія (спеціальність) вже не є актуальною на ринку праці, служба зайнятості надає можливість здійснити професійну перепідготовку або підвищення кваліфікації: стажування на робочому місці, на яке претендує безробітний, підвищення кваліфікаційного розряду, на курсах цільового призначення з метою набуття нової компетенції. Ті, хто бажає відкрити власну справу, можуть отримати необхідні знання з організації підприємницької діяльності.

Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості здійснює професійно-технічне навчання та підвищення кваліфікації безробітних Івано-Франківської та інших областей України, направлених на навчання на підставі укладених договорів з Івано-Франківським обласним центром зайнятості та його міськими, районними та міськрайонними філіями,  регіональними центрами зайнятості з метою їх працевлаштування та забезпечення потреб регіонального ринку праці у конкурентоспроможних робітниках. В даному навчальному закладі також можуть навчатися інші особи за кошти підприємств, організацій, установ або за власні кошти. 

У 2018 році Івано-Франківський центр професійно-технічної освіти державної служби зайнятості здійснює професійне навчання за наступними  проліцензованими професіями, а саме: адміністратор, продавець продовольчих товарів, продавець непродовольчих товарів, касир торговельного залу, покоївка, оператор котельні, машиніст (кочегар) котельні, молодша медична сестра з догляду за хворими.