Янукович заявив у ГПУ про державний переворот


Адвокати екс-президента Віктора Януковича подали до Генеральної прокуратури від його імені заяву про здійснення в Україні державного перевороту "організованою групою осіб".

Про це заявив журналістам біля Оболонського суду адвокат Януковича Віталій Сердюк, повідомляє Укрінформ.

"Така заява була подана 20 червня. Я подав оригінал заяви, підписаний безпосередньо Януковичем. В рамках цієї заяви будуть досліджені всі факти, які передували і стали передумовою ситуації, яку ми маємо зараз в Україні", - сказав Сердюк.

Він додав, що йдеться про "умисні, чітко організовані дії на шкоду державі Україна, які полягають у насильницькому захопленні влади в нашій державі", вчинені організованою групою осіб. 

За словами Сердюка, Янукович прямо звинувачує Арсена Авакова, Віталія Кличка, Юрія Луценка, Валентина Наливайченка, Андрія Парубія, Сергія Пашинского, Олександра Турчинова, Олега Тягнибока, Арсенія Яценюка та інших осіб, які причетні до відповідних подій на Майдані.

"Саме ці дії, згідно заяв і глибкого переконання сторони захисту і Віктора Януковича, призвели до негативних подій у Криму і втрати територіальної цілісності, саме наслідком цих дій стала ситуація, яку ми маємо зараз на Донбасі і взагалі в країні", - заявив адвокат.

Відповідаючи на запитання журналістів, Сердюк уточнив, що заява вже подана, захист очікує її реєстрації відповідно до норм діючого законодавства.

"Генпрокуратура не повідомляла захист про реєстрацію, але захист цього доб'ється", - заявив адвокат Януковича.

Як повідомлялося, Генпрокуратура у березні передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо Віктора Януковича, який підозрюється у вчиненні державної зради, пособництві в умисних діях, вчинених представниками влади та службовими особами Російської Федерації з метою зміни меж території та державного кордону України, та пособництві у веденні агресивної війни проти України.

29 червня Оболонський районний суд Києва постановив перейти до заочного розгляду справи, бо Янукович повторно не з’явився на засідання.

Водночас 5 липня Янукович заявив в інтерв'ю російським ЗМІ, що не збирається брати участь в судовому процесі у справі про державну зраду і відкликає з суду своїх адвокатів.