Яремче - лідер за кількістю туристів


Яремче – одне з найвідоміших курортних міст України. Надзвичайно красиве та колоритне місто, тому притягує до себе туристів з усіх куточків України та інших держав.

Сьогодні місто – адміністративний центр Яремчанської міської ради, до складу якої входять селище міського типу Ворохта, села Микуличин, Татарів, Яблуниця та село Поляниця, поруч з яким знаходиться найбільший в Україні курорт «Буковель», інформує управління статистики в області.

На даний час на території Яремчанської міськради проживає 23,2 тис. мешканців, що складає 1,7% від чисельності наявного населення області, в тому числі у місті Яремче – понад 8 тис. осіб або 34,9 % чисельності населення міськради. Найбільшу частку жителів міста складають особи у віці 20–39 років (28%) та 40–59 років (26%).

Яремче – надзвичайно красиве та колоритне місто, тому притягує до себе туристів з усіх куточків України та інших держав. Туризм є основою економіки міста. За кількістю туристів, які обслуговуються суб’єктами туристичної діяльності (туроператорами та турагентами), місто є лідером не лише серед міст та районів області, а й серед регіонів України (після м.Києва, Львівської, Дніпропетровської та Одеської областей). Дохід суб’єктів туристичної діяльності від надання туристичних послуг у 2017 році склав понад чверть мільйона гривень або 88,6% загальнообласного показника.

Важливою складовою туристичної індустрії є колективні засоби розміщування, які виконують одну з найваж­ливіших функцій у сфері обслуговування туристів. На кінець 2017 року на території Яремчанської міськради, здійснювали діяльність 108 готелів та аналогічних засобів розміщування туристів і 15 спеціа­лізованих засобів розміщування (санаторного типу), в яких упродовж року перебувало 177,3 тис. осіб. За кількістю туристів, які перебували у цих закладах, місто посіло перше місце серед міст обласного значення та районів області.

Результат пошуку зображень за запитом

Майже  кожен  другий  турист,  що  відвідав  Яремчанську курортну зону,  надавав перевагу готелям, кожен восьмий – туристичним базам, іншим місцям для тимчасового розміщування, кожен дванадцятий – базам відпочинку. Із загальної кількості туристів 7,2 тис. –  громадяни іноземних держав, переважаюча частка яких надавала перевагу готелям та аналогічним засобам розміщування. Крім того, упродовж року у Яремчанській курортній зоні побували понад 1,3 млн. одноденних відвідувачів та екскурсантів.

Дедалі більшого розвитку набуває зелений туризм. У 2017 році фізичні особи-підприємці надавали послуги з розміщування у 270 приватних садибах (88,2% від їх загальної кількості по області та 71,6% – по Україні), в яких упродовж року перебувало близько 50 тис. осіб.

Основу промислового комплексу міста складають підприємства з виробництва харчових продуктів, неметалевої мінеральної продукції, з оброблення деревини, виготовлення виробів з деревини. За 2017 рік промисловими підприємствами реалізовано продукції (товарів, послуг) на 503,6 млн.грн, що склало 1,1% загальнообласного обсягу. У розрахунку на одну особу населення реалізовано промислової продукції на 21,7 тис.грн, що відповідає 8 місцю серед міст обласного значення та районів області.

На території Яремчанської міськради активно ведеться житлове будівництво. У 2017 році прийнято в експлуатацію 27,9 тис.м2 загальної площі житла або 4,5% загальнообласних обсягів. У розрахунку на 10 тис. осіб це склало 12,4 тис.м2 (в середньому по області – 4,5 тис.м2 ) і є найвищим показником серед міст обласного значення та районів. Порівняно з попереднім роком обсяги прийнятого в експлуатацію житла збільшено на 25,3%, за темпом росту будівництва житла місто посіло 5 місце серед міст обласного значення та районів області. Середній розмір одного помешкання становив 186,2 м2, що є найвищим показником серед міст і районів області.

Пов’язане зображення

Підприємствами та організаціями Яремчанської міської ради, за рахунок усіх джерел фінансування упродовж 2017 року освоєно 303,9 млн.грн капітальних інвестицій або 3,1% загальнообласного обсягу. У розрахунку на одну особу населення це складає 13,4 тис.грн (в середньому по області – 7,1 тис.грн). Серед міст обласного значення та районів за обсягом освоєних капітальних інвестицій місто посіло 7 місце, у розрахунку на 1 особу – 2.

Інвесторами  з  8  країн  світу на кінець  2017 року  вкладено в економіку міста 10,1  млн.дол.  США   прямих   іноземних   інвестицій   (акціонерного   капіталу)  або  446,9 дол. США  у  розрахунку  на  одну особу  населення  (в середньому по області – 660,3 дол. США).

Партнерами міста Яремче в експорті товарів були нерезиденти з 14 країн світу, яким відвантажено товарів на 1,3 млн.дол. США. Підприємства міста експортували, в основному, деревину і вироби з деревини. Найбільші їх обсяги експортували до Угорщини, Лівану та Румунії. У січні–травні 2018 року обсяги відвантажень товарів за межі країни суб’єктами господарювання міста збільшилися у порівнянні з відповідним періодом 2017 року на 30,9%.

Протягом останніх років зростають обсяги послуг, наданих підприємствами міста закордонним партнерам. У 2017 році їх географія охопила 70 країн світу. Основу наданих послуг складають послуги, пов’язані з подорожами (насамперед туристичні).