З 2017 прикарпатці не зможуть продавати власноруч вирощену продукцію без ліцензії


Сьогодні, 23 лютого відбулося чергове засідання постійної комісії облради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Серед винесених на розгляд питань, комісія позачергово заслухала звіт завідувача відділу розвитку територіальних громад і транскордонного співробітництва інституту регіональних досліджень НАН України Віктора Борщевського про перспективи розвитку сільських територій на Прикарпатті.    

Як розповів Борщевський, дослідження стосувалося всіх територій західної України і Прикарпаття зокрема. За результатами дослідження інститут зробив висновки по кожній області і надіслав звіт в органи влади, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

«Зараз ми маємо ситуацію, коли в структурі виробництва в нас суттєво переважають власні сільські господарства у порівнянні з сільгосппідприємствами. Відповідно з 2017 року ми матимемо великий виклик, коли відповідно до вимог Євросоюзу неорганізовані виробники не матимуть права існувати на ринку. Прикарпаття тоді буде мати серйозну проблему, коли велика кількість неорганізованих виробників буде змушена або проходити ліцензування, яке достатньо витратне і переходити на фермерський сегмент, або будуть позбавлені можливості займатися виробництвом. Перш за все зміна стосується м'ясної та молочної продукції, які опиняться поза ринком, а згодом дійде черга і до овочевої продукції», - пояснив вчений.

Зокрема, як приклад він навів продаж березового соку на ринках коли будуть потрібні документи про походження продукту від лісгоспу.

Також Віктор Борщевський наголосив, що в Івано-Франківській області ключовим є розвиток кооперації, яка допоможе фермерським господарствам розвиватися.

Дослідник звернув увагу, що великою проблемою для Прикарпаття є питання земель. Оскільки де-юре власники можуть розпоряджатися своєю землею, але де-факто не мають можливості.

«В сучасних умовах говорити про впровадження ринку землі рано, потрібно все робити поступово. Проте для розвитку фермерства люди мають мати можливість купувати земельні ділянки. Саме тому продаж землі має відбуватись поетапно. Перший етап продаж землі фермерам і об’єднаним громадам. На наступному етапі дозволити продаж більшим підприємствам, а на третьому пустити на ринок великі компанії», - пропонує Борщевський.

Окрім того за словами вченого для розвитку сільських територій дуже важливим є об'єднання громад.

«Тут є багато бар’рів, проте їх потрібно подолати, адже інакше у нас буде неефективна система. Оскільки саме об’днані громади будуть нести відповідальність за власний розвиток, одним з елементів якого є сільське господарство», - наголосив Борщевський.