З березня історичний центр Франківська стане пішохідною зоною


З 1 березня центр Івано-Франківська планують остаточно перекрити. Тепер тут лише паркуватимуть автівки і гулятимуть пішоходи.

Управління транспорту і зв’язку міської ради (УТіЗ) вже навіть підготувало рішення, а під кінець року по ньому провели бурхливі громадські слухання. Який подарунок готує місто пішоходам і водіям, і чим це все закінчиться, пише Репортер.

Згідно з проектом рішення «Про створення пішохідної зони з визначенням паркувальних місць у історико-архітектурній частині міста», до нової пішохідної зони увійдуть вулиці: Галицька (від Новгородської до ресторану «Франко»), Станіславська, Тринітарська, Шеремети, Старозамкова, Страчених націоналістів, Вірменська, Труша, Лесі Українки (від Вітовського до Труша), Вітовського (від Лесі Українки до площі Ринок), площа Міцкевича (від Крушельницької до Вітовського), площа Ринок і майдан Шептицького.

Виглядає складно, та насправді ці вулиці і так уже поступово підтягли до пішохідної зони — автівки там хіба що паркуються. Тому радикальною зміною стане хіба перекриття площі Міцкевича й частини вулиці Лесі Українки. І саме це викликало купу питань, адже додаткове перекриття вулиць ймовірно додасть проблем і так насиченому руху в центрі міста.

Начальник УТіЗ Олег Ганчак пояснює, що пішохідну зону перш за все створюють задля комфорту пішоходів і туристичної привабливості міста.

«На транспортному засобі людина проїжджає центр, — говорить Ганчак. — А коли йде пішки, то може зайти в магазин і витратити гроші. Є реальні докази, європейські дослідження, які це підтверджують. Окрім того, коли ми ходимо і спілкуємося, ми дихаємо. Це де-факто сприяє формуванню нашого здоров’я».

Натомість підприємці скаржаться на перешкоджання бізнесу, мешканці — на те, що не можуть доїхати до власних будинків, активісти переживають за неправильний перерозподіл транспорту.

«Якщо перекрити вулицю Лесі Українки, то весь трафік перекинеться на Січових Стрільців, — зауважує велоактивіст Богдан Пашковський. — В час пік це 200 транспортних засобів. Я один із прихильників пішохідних зон, але місто призначене не лише для пішоходів. Такими діями ми можемо ускладнити рух по Січових Стрільців, де й без того затори».

Пашковський пропонує зробити підняті пішохідні переходи, щоб людям комфортніше було переходити вулицю. Тоді трафік стане спокійнішим, машинам не доведеться об’їжджати, і пішоходам — зручніше.

Не обійшлося й без критики першої паркувальної зони, яка перетворила площу навколо Ратуші на суцільну парковку. Підприємці кажуть, що такої кількості вантажного транспорту, який сьогодні йде попри Ратушу, ще ніколи не було.

«Ніколи наші машини не їздили під Ратушею і туристів не турбували, — говорить підприємець Тамара Соловейчик. — Тому що ми заїжджали з Галицької на 15 метрів, розвантажувалися та й усе. Зате тепер, заплативши 10-30 грн, залежно від того, як машина затрималась, я заїду через Тринітарську та можу їздити паркувальною зоною куди завгодно. Подивіться, скільки зараз у місті машин — хто заплатив за паркування, може стати і під Ратушею, і під музеєм чи на площі Шептицького».

Скаржаться й на шлагбаум на в’їзді до паркувальної зони на Тринітарській, який створює затори на Шпитальній. Відтак внесли пропозицію — в’їзд в першу паркувальну зону перенести на Галицьку, а на Тринітарській зробити виїзд.

Ще однією новацією в рішенні є дозволити завезення товару в межах пішохідної зони з 23:00 до 06:00. В інші години підвезення товару дозволяється за допомогою візків чи інших підручних засобів. Підприємці з цим теж не згодні. Натомість просять розробити різні види перепусток для франківців, які там проживають, і підприємців, які розвантажують товар. Тоді вони зможуть вільно заїжджати у паркувальну зону за умови, що не будуть займати паркомісця. Їх, до речі, є всього 68.

Олег Ганчак каже, як тільки погода дозволить нанести розмітку паркувальних місць у центрі, представник оператора перевірятиме, чи правильно припарковані ті чи інші транспортні засоби. А комісія з представників УТіЗ, інспекції з благоустрою і міської влади зможе за дзвінками реагувати на порушення. Будуть також долучати й поліцію.

Від велоспільноти надійшла також пропозиція відкрити пішохідну зону для велосипедистів. Олег Ганчак запевнив, що усе візьмуть до уваги при розгляді на черговому засіданні виконкому, яке відбудеться 5 січня.

Чим усе закінчиться, ще не відомо. Наразі видається, що підприємці на чолі з нотаріусом Ігорем Фрісом контролюють ситуацію і таки відстоять внесені пропозиції. Можливо, й перекриття вулиці Лесі Українки відкладуть. Та чи надовго?