З червня до «Палацу Потоцьких» водитимуть екскурсії. Прикарпатські депутати підуть першими


Минулого тижня в Івано-Франківську провели круглий стіл «Ревіталізація «Палацу Потоцьких»: проблеми та перспективи». Шукати шляхи відновлення та адаптації визначної франківської пам’ятки архітектури прийшли представники влади, активісти «Поступовий гурт франківців» та історико-краєзнавчого об’єднання «Моє місто», інтелектуальне середовище міста та просто небайдужі іванофранківці.

Як зазначив голова громадської організації «Поступовий гурт франківців» Сергій Адамович, комплекс так званого Палацу Потоцьких займає важливе місце серед архітектурних пам’яток Івано-Франківська.

«Не кожне місто може похвалитись таким комплексом. Тож маємо знайти шляхи відновлення та адаптації у сучасність. Зрозуміло, що вже, зараз ми цю проблему не вирішимо, тим не менш напрацюємо ряд рішень, які врятують Палац Потоцький», - зазначив Адамович.

Натомість головний архітектор Івано-Франківська Володимир Гайдар зазначив, що вирішити проблему «Палацу Потоцьких» можна тільки скоординувавши зусилля разом і детально спланувати «рятувальну операцію»

«Зараз комплекс знаходиться на обхідних шляхах, тобто його з кожного боку оминають. А треба зробити так, щоб всі франківські дороги вели до «Палацу», він має стати центральною пам’яткою архітектури у місті. Не фізично, а в нашому сприйнятті. Бо зараз маємо важливу проблему – багато містян вважає його руїнами, що нічого не вартують. Тож це треба змінити», - підкреслив Гайдар.

Тож, запропонував «розбити» роботу на шість секторів. Зокрема - юридичний, громадський, економіко-інвестиційний та сектор промоції. Так кожен із присутніх зможе працювати у відповідному напрямку. Тим не менш, депутату облради Ігорю Дейчаківському цей шлях здався занадто тривалим. І, на його думку, треба приймати дії вже й негайно. Після нетривалої дискусії учасники круглого столу вирішили, що розділяться і працюватимуть кожен у «своєму» секторі. Окрім того, було вирішено з червня почати екскурсії на території комплексу «Палацу Потоцьких». І першими на відвідини палацу підуть депутати обласної ради.

Як відомо, ця пам’ятка архітектури займає площу 1,4 га в середмісті Івано-Франківська, де будівлі належать ТзОВ "Карпатська нафтова компанія", а ділянка – у статусі земель міської ради. Громадськість вже не перший рік веде дискусії щодо повернення цієї пам'ятки архітектури місту та видимих зрушень немає.