З початку місяця на Франківщині прийняли на роботу майже три тисячі працівників


За 4 дні жовтня роботодавці вже подали більше 2,8 тисяч повідомлень про прийняття працівників на роботу.

До прикладу, у серпні п.р. до органів ДФС надійшло 8,8 тисяч повідомлень про прийняття працівників на роботу, а у вересні їх кількість збільшилась і склала – 9,8 тисяч. Про це під час прес-конференції зазначила начальник головного управління ДФС в Івано-Франківській області Ірина Столярик, інформує ОДА.

За її словами, проведення Державною фіскальною службою України, Державною службою України з питань праці, Пенсійним фондом України, Національною поліцією України, іншими центральними органами виконавчої влади спільно з органами місцевого самоврядування комплексних заходів, спрямованих на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками передбачено розпорядженням Уряду від 5 вересня 2018 року № 649 „Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення”.

Однак, проведення роз’яснювальної кампанії це лише перший етап нашої роботи в рамках виконання розпорядження Уряду. Другим етапом стане проведення з 5 жовтня п.р. комплексу контрольно-перевірочних заходів, спрямованих на легалізацію трудових відносин та доходів населення.

Як повідомила посадовець, в рамках тристоронньої Угоди про співпрацю, підписаної з управліннями Держпраці в області та Пенсійного фонду України в області, проводиться як роз’яснювальна робота щодо недопущення використання роботодавцями неоформленої праці найманих осіб, виплати їм заробітної плати в «конвертах»,  здійснюється обмін аналітичною інформацією про можливі порушення при виплаті заробітної плати та контрольно-перевірочні заходи.

Як результат, за 9 місяців поточного року:

  • скорочено кількість підприємств, які нараховують середню заробітну плату у розмірі нижчому від законодавчо встановленого мінімального рівня на 300 юридичних осіб;
  • залучено до оформлення належним чином трудових відносин 1750 громадян;
  • погашено заборгованість по заробітній платі в сумі майже 7 млн грн;
  • донараховано в ході контрольно-перевірочної роботи 9,0 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб та 1,4 млн.грн.  єдиного внеску.

Дієвим механізмом легалізації трудових відносин є проведення обстежень фактичних місць здійснення діяльності суб’єктів господарювання. Так, в січні-вересні 2018 року в ході проведених обстежень баз відпочинку, готелів, пансіонатів, оздоровчих комплексів, автокемпінгів, що здійснюють турагентську діяльність в селах Поляниця, Яблуниця, Татарів, Микуличин та місті Яремче обстежено 653 суб’єкти господарювання. За результатами проведеної роботи даними суб’єктами господарювання оформлено трудові відносини належним чином з 1343 громадянами.

На сьогодні аналогічні заходи проводяться в місті Івано-Франківську, під час яких теж виявлено суб’єктів господарювання, які у своїй діяльності використовували працю найманих осіб без належного оформлення трудових відносин. За результатами проведеної роботи цими суб’єктами господарювання оформлено належним чином трудові відносини з 196 громадянами.

Наступним напрямком аналітичної роботи є моніторинг оголошень про наявність вакантних місць. За 9 місяців ц.р. податківцями перевірено 74 роботодавці, які розміщували такі оголошення. За їх результатами у 54 випадках встановлено розбіжності між розміром заробітної плати, зазначеним в оголошенні та її фактичною виплатою. З цими роботодавцями проведено відповідну роз’яснювальну роботу і як наслідок - усім 54 найманим працівникам підвищено заробітну плату, а до бюджету додатково надійшло 42,8 тис. грн. податків і зборів.                    

«Також хочу зазначити, що з початку року ми спостерігаємо активність наших співгромадян, які повідомляють фіскальну службу про випадки використання суб’єктами господарювання неоформлених працівників, - зазначила Ірина Столярик. – На мою думку – це дуже позитивний факт, адже він, в першу чергу, свідчить про усвідомлення громадянами нашої країни важливості сплати податків. Можу запевнити, що жодне таке звернення не залишається без уваги податківців».