З "юних міліціонерів" - у справжні!


Троє вихованців дитячої громадської організації «Юні міліціонери Прикарпаття» навчаються у вищих навчальних закладах МВС України, а Мар’яна Шемрай із Тисменицького району нині готується до вступу в Національну академію внутрішніх справ України. А днями двоє колишніх «юних міліціонерів» стали бійцями батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Івано-Франківськ»!

Із новоспеченими рядовими міліції Олександром Мазуром та Віталієм Зваричевським автор цього матеріалу зустрівся в кабінеті начальника сектору кримінальної міліції у справах дітей Алли Лемчак. Хоча хлопці вже вибули з дитячої організації за віком, вони не забувають свого колишнього «шефа». Адже не в останню чергу завдяки Аллі Володимирівні та її підлеглим вони зробили свій професійний вибір.

Обидва юнаки навчалися в івано-франківських школах і після дев’ятого класу стали студентами професійного політехнічного ліцею, який готує фахівців для залізничної галузі. Цього року його закінчили: Сашко здобув спеціальність слюсаря з ремонту рухомого складу, а Віталік – оператора комп’ютерного набору. Професії сьогодні витребувані, й молоді спеціалісти цілком могли влаштуватися на роботу, але вирішили стати правоохоронцями. Безумовно, на їх вибір вплинуло те, що батько Віталія – Ігор Зваричевський – свого часу працював в обласному управлінні боротьби з організованою злочинністю, а старший брат Олександра нині служить у батальйоні «Івано-Франківськ».

1

Навчаючись у ліцеї, юнаки вступили до дитячої громадської організації «Юні міліціонери Прикарпаття», щоб ознайомитися з роботою правоохоронців, як кажуть, зсередини. Адже працівники кримінальної міліції у справах дітей проводили з ними щотижневі заняття, відвідини міліцейських колективів, де відбувалося спілкування з особовим складом, а також зустрічі з однолітками-правопорушниками. Хлопці брали участь в різноманітних профілактичних та іміджевих акціях, як от «Прикарпаття проти наркотиків», у спортивних змаганнях, разом із міліціонерами роти патрульної служби чергували на вулицях обласного центру. Так що до вступу на службу в органи внутрішніх справ мали досить чітке уявлення про те, що їх чекає на майбутній роботі.

На моє запитання, як батьки поставилися до того, що обоє синів служитимуть у міліцейському підрозділі особливого призначення, який регулярно відбуває для несення служби в зону АТО, Олександр Мазур каже, що спокійно. А от його старший брат Роман спочатку був проти, але таки змирився. Сашко каже, що стати «юним міліціонером» його заагітував однокласник Антон Макойда, який очолював цю громадську організацію. До речі, Антон – уже другокурсник Прикарпатського факультету Національної академії внутрішніх справ України, один з кращих курсантів навчального закладу. Недарма його призначили командиром групи й присвоїли спеціальне звання «молодший сержант міліції».

Віталій Зваричевський вступив в дитячу «міліцейську» організацію, переглянувши відеоролик у соціальних мережах. Каже, що йому сподобалося те, чим займаються хлопці та дівчата, а головне – можливість краще пізнати роботу вартових правопорядку, переконатися, що то його справа. Юнак серйозно займався боксом, тож дуже хотів стати бійцем підрозділу спецпризначення й був розчарований, коли дізнався, що туди приймають тільки після кількох років успішної міліцейської служби.

3

«Сашко і Віталік, хоча й вчилися в одному ліцеї, але познайомилися вже, будучи в нашій організації, – розповідає підполковник міліції Алла Лемчак. – Разом ходили на патрулювання, подружилися. Хлопці дисципліновані, старанні, відразу заявили, що хочуть працювати в міліції. Більше ніде! Сподіваюся, що вони стануть хорошими міліціонерами, чи то пак поліцейськими. За такими – майбутнє нашого відомства!»

 

Редактор газети «Версії.Факти»

Ігор Голинський