За цей опалювальний сезон мешканці Прикарпаття переплатять за тепло близько 178 мільйонів гривень


Упродовж цього опалювального сезону мешканці Івано-Франківської області переплатять за тепло близько 178 млн. грн., а загальні втрати України сягнуть 26 млрд. гривень. Про це заявив голова Асоціації енергоаудиторів Андрій Цибулько. За його словами, такі кошти українці втрачають щорічно через те, що близько 85% житлових будівель в Україні було побудовано в минулому столітті, коли вимоги до енергоефективності будинків були в 3-4 рази нижче.

«Сьогодні в Україні практично немає будівель, які можна назвати теплоефективними. У середньому, кожен будинок втрачає близько 40% тепла через фасади – вікна і стіни», – сказав Андрій Цибулько. За його словами, щоб підтримувати в житловому фонді необхідну температуру, в Україні спалюються зайві обсяги газу, вугілля та мазуту. «В середньому, неефективно витрачаються близько 20 млрд. гривень, які йдуть на закупівлю енергоресурсів. При цьому взимку в квартирах температура не досягає потрібних 21-22 градусів. Тому людям доводиться вмикати електрообігрівачі. Витрати на електроенергію оцінюються в 5,5-6 млрд. гривень щорічно. У сумі отримуємо 26 млрд. гривень втрат за один опалювальний сезон», – відзначив голова Асоціації енергоаудиторів.

За словами Андрія Цибулька, мешканці Івано-Франківської області за сезон втрачають близько 137 млн. гривень через розсіювання тепла, ще близько 41 млн. гривень витрачається на електроенергію для додаткового опалення житла, повідомили ”Вікнам” у прес-службі Асоціації енергоаудиторів.

Зайві витрати українців еквівалентні вартості 8 млрд. кубометрів газу. «Це колосальний об’єм. Такої кількості газу вистачило б для опалення всіх житлових будинків у Луганській, Донецькій і Дніпропетровській областях разом узятих або в такому місті як Москва», – зазначив президент Асоціації виробників пінопласту УкраїниРоман Захаренков. За його словами, змінити ситуацію може комплексна термомодернізація житлового фонду.

«У Німеччині, інших європейських країнах утеплені пінопластом близько 85% всіх житлових будинків. Очевидно, що в Україні з кожним роком питання зменшення втрат тепла буде стояти все гостріше – ціни на енергоносії будуть зростати», – сказав Роман Захаренков. За його словами, утеплення фасадів пінопластом та заміна вікон дозволяють вирішити проблему холоду, щонайменше, для 80% квартир.

Проведене соціологічне опитування показало, що в Україні є попит на утеплення житла. «Тільки 17,7% жителів Івано-Франківської області сказали, що в їхніх квартирах взимку тепло. При цьому 49,7% опитаних вважає, що їхні будинки потребують утеплення. 38% мешканців Івано-Франківської області планують утеплити фасади і замінити вікна протягом найближчих трьох років», – зазначив директор центру «Соціальний моніторинг» Дмитро Дмитрук. Він підкреслив, що 87,4% опитаних у Івано-Франківській області людей при купівлі або оренді житла приділяють увагу питанню теплозабезпечення будинку. «Це позитивна динаміка. Крім того, люди вважають, що тепло в будинку – це їх особисте завдання, а не питання тільки держави», – сказав Дмитро Дмитрук.

Андрій Цибулько зазначив, що Україна в 2011 році приєдналася до Європейського енергетичного співтовариства і взяла на себе зобов’язання скоротити внутрішнє споживання тепла на 9% до 2020 року: «Проведення термомодернізації житлового фонду дозволить максимально безболісно пройти період можливого підвищення тарифів на тепло. Фактично, в утеплених будинках навіть при більш високих тарифах загальна вартість за тепло не зросте».

Соціологічне опитування було проведене центром «Соціальний моніторинг» на замовлення Асоціації енергоаудиторів з 9 по 16 вересня 2013 року. Було опитано 2007 осіб у всіх регіонах України.