За гроші Євросоюзу у Коломиї встановлять 32 “розумні” відеокамери


У понеділок у Коломийській міськраді Проект Євросоюзу та Програми розвитку ООН в Україні “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-III” та Асоціація Економічного розвитку Коломийщини підписали грантову угоду щодо реалізації мікропроекту “Безпечне та комфортне місто: встановлення системи відеоспостереження в громадських місцях міста Коломиї”.

Коломия першою серед інших міст України підготувала та подала заявку для участі у конкурсі “Розумні міста”, який розпочався в середині цього року, повідомляє “Дзеркало Коломиї”.

Метою конкурсу було створення та впровадження ініціатив, спрямованих на поліпшення життєдіяльності міської інфраструктури і поліпшення умов населення.

Встановлення системи відеоспостереження  “Безпечне та комфортне місто” зумовлено потребою впровадження комплексу програмно-апаратних та організаційних заходів для посилення безпеки населення, об’єктів забезпечення життєдіяльності міста, безпеки дорожнього руху тощо.

Проектом передбачено, що у Коломиї до кінця цього року встановлять 32 сучасні “розумні” відеокамери на 10 перехрестях, де спостерігається інтенсивний рух транспорту і масове скупчення людей.  Інформація з відеокамер в режимі он-лайн передаватиметься на монітор (пульт), а також архівуватиметься та зберігатиметься.

Представник проекту ПРООН Леся Попелюх привітала усіх з підписанням угоди і відзначила Коломию, як одне з найактивніших міст України.

“Коломия однозначно є лідером на Прикарпатті і на території України також, адже саме коломияни одними з перших подали свій мікропроект для співфінансування”, – розповідає Леся Попелюх.

Загальна вартість проекту становить близько 830 тисяч грн. Грантова угода передбачає співфінансування, тобто з міського бюджету на цей проект мають виділити215 тисяч грн., а програма ПРООН надає понад 620 тис. грн. безповоротної фінансової допомоги.

Виконавчий директор АЕРК Віталій Галайчук запевнив, що подібна співпраця обов’язково матиме хороші результати, адже такі проекти спрямовані на розвиток міста.

Основною метою проекту є посилення безпеки населення, захисту стратегічних об’єктів та об’єктів забезпечення життєдіяльності міста.

“Реалізація даного проекту дозволить оперативно реагувати на правопорушення будь-якого типу і чим більше таких камер буде встановлено, звісно, тим краще для правоохоронців, – переконаний начальник Коломийської поліції Остап Білейчук. – Бо відеоматеріал – це великий збір інформації”.

Наразі у Коломиї вже встановлено 10 відеокамер спостереження та 12 на в’їздах у місто з Коломийського району.