За ким правда, або Чи залишиться Андрій Савка на посаді директора івано-франківської обласної філармонії?


20 березня закінчуються контракт з директором Івано-Франківської обласної філармонії Андрієм Савкою. Та чим ближче до дати «ікс» тим більше розгоряється полум'я словесного протистояння.

Працівники пишуть скарги на керівника, натомість громадські активісти розгорнули активну кампанію щодо збереження за  Андрієм Савкою посади директора. Висловила підтримку Савці і Опікунська рада філармонії, яка написала звернення до керівництва області та депутатів з проханням продовжити контракт з діючим директором.

А все починалося зі скарг колег Савки, що були озвучені на засіданні комісії з питань національного та духовного розвитку, культури, засобів масової інформації, книговидання і свободи слова.  Одне зі звернень було від художнього керівника обласної філармонії І. Дем’янця, інше – від головного диригента симфонічного оркестру В. Олійника. Зокрема, в них йшлося про те, що начебто  очільник філармонії у різних формах зловживає службовим становищем.

Натомість у розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо"  Андрій Савка каже, що такі звинувачення безпідставні.  І що хоче почути про конкретні факти, а не незрозумілі формулювання.

"Головний диригент симфонічного оркестру В. Олійник працює тільки півроку. Про що він може писати, якщо тільки приступив до обов’язків? Тим більше, він пропрацював два з половиною місяців і поїхав на гастролі також на два з половиною місяці. Повернувся і через тиждень написав "скаргу". Інше звернення збоку художнього керівника І. Дем’янця – нехай він спочатку пояснить, що він сам зробив для філармонії", - резюмує він.

До слова, конфлікт довкола філармонії нібито виник через те, що рідний брат заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Ігоря Пасічняка працює в філармонії і не проти посісти крісло її керівника. Дійшли ці плітки й до самого Пасічняка.  Тож чиновник напередодні зібрав прес-конференцію та запевнив журналістів, що ніхто з його родичів не претендує на посаду очільника філармонії.

"Більше 30 років у філармонії працює моя мама, багато років працював мій батько. Мій брат є солістом та хорошим музикантом, і я йому побажав залишатися музикантом та в ніякому разі не йти в органи виконавчої влади філармонії. Тобто, ніхто з моїх родичів брати участь у цьому конкурсі не буде", - заявив Ігор Пасічняк.

Тож заступник голови ОДА з гуманітарних питань Ігор Пасічняк пояснив, що після закінчення контракту з Андрієм Савкою буде оголошено конкурс "в якому він також зможе взяти участь". Хоча наголосив, що протягом останнього місяця у філармонії проводилася перевірка, яка показала неефективність роботи директора. Тому "ніхто продовжувати контракт з Савкою не буде".

Адже, за інформацією яку подав чиновник, за час керівництва Андрія Савки на 32% впала відвідуваність концертів. Зокрема, в  середньому в 2011 році один концерт відвідували 159 глядачів, а у 2014-му –107. Середній дохід за концерт у 2011 році складав 1012 грн, у 2014-му – 1142 грн., тобто відбулося скорочення на 11,5%. За словами Пасічняка, ці дані надала бухгалтерія філармонії. Окрім того, наголосив Ігор Пасічняк, на  55% зросла дотація з обласного бюджету –  з 4,7 млн грн. у 2011 році до 7,3 млн грн. у 2014-му.

"Також фактично занедбана концертна діяльність у сільській місцевості. Про це свідчать лише два концерти проведені у 2014році. До порівняння у 2010 році їх було 53", –  резюмував Пасічняк.

Натомість директор філармонії Андрій Савка зауважує, що з першого дня його роботи  були люди незадоволені його призначенням

"Складається таке враження, що чим більше працюєш, то тим більше від тебе вимагають. Адже допомоги від влади майже немає, або якщо є то дуже мінімальна, а претензій багато. Зараз багато хто говорить, що філармонія при моєму керівництві запрацювала, тому комусь вигідно прийти фактично на все готове. Хоча за весь цей час суттєвих претензій навіть від владних структур не було", - зазначає Савка.

За його словами, він не шкодуватиме, якщо йому не продовжать контракт. Адже, наголошує Андрій Савка, з матеріальної точки зору йому немає що втрачати бо зарплата мала. Але, вважає, що без нього впаде налагоджена інформаційна діяльність про роботу філармонії. Бо "непросто навчити нову людину все за один день". 

До слова, вирішувати чи залишиться Андрій Савка на посаді директора філармонії будуть обласні депутати  на сесії. Адже саме вони, за подачею управління культури, призначають керівника філармонії.

Хоча, як зауважує депутат обласної ради Сергій Адамович, обрати керівника для закладу культури обласним обранцям буває складно. 

"Я глибоко не знаю цього питання, але впевнений що нічого б такого не було, якби сам механізм обрання керівника був досконалішим. Бо теперішня процедура дає можливість для маніпуляцій та популізму. Хто голосніше крикне, того й почують. Зараз маємо як - управління подає кандидатуру, а депутати її підтримують або не підтримують. А їхня думка зазвичай залежить від керівників фракцій, бо не кожен вникає в роботу закладів. Тому потрібно змінити конкурсну схему обрання керівника, де би кожна сторона мала свій голос у призначенні. Тобто, враховані думка трудового колективу, визначена шляхом таємного голосування, думка керуючого органу, тобто управління культури, а потім і депутатського корпусу. Якби при призначенні враховувались ці три позиції -конфлікту як такого б і не було", - зазначає депутат.