За півтори року з "Івано-Франківськгаз" пішли 600 працівників


За останні півтори року з ПАТ «Івано-Франківськгаз» звільнилося майже 600 фахівців.

На підприємстві впевнені, що головна причина – низький рівень оплати праці.

Як зазначає прес-служба "Івано-Франківськгаз" Середній розмір заробітної плати працівників газорозподільної компанії на 60% нижчий, ніж по галузі

Цьогоріч середня зарплата в «Івано-Франківськгазі» складає – 4530 грн, в той час, як середньомісячна зарплата по галузі на Прикарпатті становить –7644грн.

До прикладу, оклад слюсаря 4розряду, який в траншеї, незалежно від погодних умов, ліквідовує аварійні ситуації чи здійснює заміну газопроводу становить не більше 3800 грн.

Невеликі зарплати призводять до відтоку кваліфікованих спеціалістів, які шукають більш високооплачувану роботу. За останні півтори року за власним бажанням з «Івано-Франківськгазу» звільнилося 589 фахівців. Не бажають працювати в газорозподільній компанії і молоді спеціалісти. Щороку, в рамках співпраці з Національним технічним університетом нафти і газу, ПАТ «Івано-Франківськгаз» приймає на роботу від 25 до 45 кращих студентів. Проте, через низький рівень заробітної плати, в компанії залишається працювати від 3-5 молодих фахівців.

«Така тенденція може призвести до проблем з утримання газотранспортної системи в належному стані, своєчасного виконання заходів пов’язаних з заміною та ремонтом газопроводів та споруд на них, а найголовніше – забезпечення безперебійного та безаварійного транспортування газу нашим споживачам. Уже сьогодні є майже 400 вакантних посад робітничих професій: а це слюсарі, електрогазозварники, майстри, водії та ін.», - констатує голова правління ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віталій Шульга.

В «Івано-Франківськгаз» вбачають кілька причин низької заробітної плати. По-перше, єдиним джерелом фінансування всіх необхідних витрат товариства, у тому числі і витрат на оплату праці, є доходи, отримані за тарифом на послуги розподілу газу, який встановлюється НКРЕКП. Встановлений рівень тарифу є недостатнім для забезпечення затрат товариства.

По-друге, тарифна виручка (доходи) газорозподільної компанії визначається як добуток двох складових: встановленого тарифу та обсягів споживання природного газу, які, незважаючи на ріст кількості споживачів, зменшується. А це призводить до того, що компанія недоотримує кошти на забезпечення необхідних витрат, у тому числі і для забезпечення належного рівня оплати праці.

По-третє, на отримання доходів впливає рівень безпосередніх розрахунків споживачів за послуги розподілу, які є складовою ціни природного газу. Враховуючи, що рівень проплати грошовими коштами із-за великої кількості субсидентів є низький, а заробітна плата – це живі гроші, а не оформлені протоколами субсидії та надані пільги, які становлять 22,2% у доходах, то коштів на підняття зарплати не вистачає.

То ж, єдиним виходом, для забезпечення належного рівня оплати праці та відповідно утримання кваліфікованих фахівців, які забезпечують функціонування газорозподільної системи, в ПАТ «Івано-Франківськгаз» вбачають у зміні підходу до формування тарифної виручки, яка б не залежала від обсягів споживання газу та обсягу наданих пільг та субсидій. .