За порушення при виплаті зарплати прикарпатські підприємці сплатять понад 900 тисяч


Більше 900 тисяч гривень донарахували податківці Івано-Франківщини за порушення законодавства при виплаті зарплати.

З початку року працівники фіскальної служби Івано-Франківщини провели 10 перевірок юридичних осіб та 12 перевірок фізичних осіб – підприємців з питань дотримання ними діючого законодавства при виплаті доходів громадянам. У всіх випадках податківці встановили факти порушення норм податкового законодавства та донарахували до бюджету 930,5 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску. Про це повідомили в управлінні податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС в Івано-Франківській області.

Не менш прискіпливо фахівці відслідковують випадки дотримання суб’єктами господарювання вимог трудового законодавства при використанні у своїй діяльності праці найманих осіб. Так, за результатами проведених заходів спільно з іншими контролюючими органами у січні-квітні 2016 року залучено до оформлення належним чином трудових відносин 653 громадян. Крім цього 37 фізичних осіб зареєструвались суб'єктами підприємницької діяльності, внаслідок чого до бюджету додатково надійшло 7 тис. грн. ПДФО та 10,1 тис. грн. ЄСВ.

Податківці нагадують, що в 2016 році посилено відповідальність за порушення норм трудового законодавства. Зокрема, у разі допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення робітника на неповний робочий час, у разі якщо він фактично працює повний робочий час, або якщо виплати здійснюються без нарахування й сплати єдиного внеску та податку на доходи фізичних осіб до роботодавців застосовуються штрафні санкції у розмірі 30 мінімальних зарплат на момент виявлення порушення за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Посилено й адмінвідповідальність посадових осіб суб’єктів господарської діяльності. Зокрема, згідно нової редакції статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення посадові особи (юридичні та фізичні особи-підприємці), які використовують найману працю, караються штрафом від 500 до 1000 н.м.д.г. (від 8500 до 17000 грн.) у разі порушення норм трудового законодавства. Кожне повторне порушення протягом року тягне за собою штрафну санкцію у розмірі 1000-2000 н.м.д.г. (від 17000 до 34000 грн.).