За посаду директора НПП “Гуцульщина” змагаються Стефурак, Марчук та Пліхтяк


Сьогодні, 7 грудня о 10:00 розпочався перший етап засідання постійно діючої комісії для конкурсного відбору керівника національного природного парку “Гуцульщина”. Парк знаходиться на території Косівського району Івано-Франківської області.

Попередній директор цього НПП, Василь Пророчук, контракт якого нещодавно закінчився, запам’ятався корупційними скандалами та незаконними вирубками деревини, на які вказували активісти, пише Галицький кореспондент.

Позмагатись за посаду директора парку вирішили Богдан Марчук, Юрій Стефурак та Петро Пліхтяк. Комісія засідала в онлайн-режимі, тож всі бажаючі користувачі могли задати своє запитання кандидатам за допомогою чата в Youtube

Першим свою програму представляв Богдан Марчук, заступник голови косівської РДА.

Він наголосив на важливості збереження рідкісних видів та рекреаційному використанні території. Для цього кандидат запропонував заборонити лісогосподарську діяльність та мінімізувати будь-які вирубки лісу, в тому числі – санітарні, адже ставлення громадськості до парку є неоднозначним. Богдан Марчук також додав, що інспектори мають займатися тільки наглядом, а не”бігати з бензопилами по лісу”.

Втім, на питання про червонокнижні види кандидат відповів: “я не дуже шарю в темі, бо не займався науковою діяльністю. Але вивчу це питання”. На інше запитання про те, як зменшуватиме кількість вирубок на території в 32 тисячі гектарів, сказав, що це складне і комплексне питання, яке потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Богдан Марчук не зміг відповісти на питання по законодавчій базі, сказавши, що закони переглядав мало, але буде вчитися.

Іншим кандидатом став Юрій Стефурак, заступник директора НПП “Гуцульщина” з наукової роботи.

Він запропонував оптимізацію території та активну роботи над цим. Також кандидат запропонував зробити туристичну стежку “верхівками дерев” та запросити волонтерів. Юрій Стефурак сказав, що треба встановити законність всіх правових та земельних аспектів, що стосуються парку. Він зазначив, що є автором п’яти монографій та семидесяти посібників з лісової справи, а ще – що треба боротись з низьким статусом лісника.

У відповідь на запитання з залу про те, чи має він та його родичі стосунок до екс-директора НПП Пророчука, відповів ствердно. А на питання про спірні земельні ділянки в НПП, які йому належать (4 гектари), сказав, що землі передані в спадщину і не знаходяться на території ПЗФ – “з цим технічно все нормально”. За його словами, знищення парку незаконними рубками не було, все це “чорний піар”.

Третім кандидатом став Петро Пліхтяк, за освітою – еколог. Протягом 10 років є лісничим Кутського лісгоспу. Він представив детальну презентацію своєї програми.

Кандидат висловився за проведення інвентаризації земель, адже це болюче питання. Він запропонував визначити статус 125 га землі, яка має невизначений статус, знайти компроміс з громадою та припинити рубки. Також Петро Пліхтяк сказав, що потрібно застосувати систему ProZorro, адже це підвищить довіру, не допускати порушень при санітарних рубках, збільшити площі розсадників, забезпечити ареали для червонокнижних тварин і рослин.

На кілька запитань членів комісії про природньо-заповідне законодавство та юридичні нюанси зміг чітко відповісти, назвавши відповідно документи та нормативні акти. Відповідаючи на питання про сміттєзвалище, назвав сміття глобальною проблемою – адже район не має куди діти тверді побутові відходи. Також Петро Пліхтяк сказав, що масових скорочень не буде – лише звільнення тих працівників, котрі вчинили злочини.

Конкурсна комісія вивчить програми кандидатів та прийме рішення щодо нового керівника НПП “Гуцульщина”. П’ять аспектів будуть оцінені за шкалою від 0 до 3 балів.