За сімейними обставинами: Хто винен у смерті франківської дівчинки-підлітка


У серпні минулого року в Івано-Франківську сталася жахлива подія: 17-річна дівчина покінчила життя самогубством. Тіло знайшли у сквері в промисловій частині міста. По собі вона залишила передсмертні записки, в яких звинувачувала рідного батька у власній смерті, тому що він ґвалтував її і погрожував госпіталізацією у психлікарні.

Про складну ситуацію вдома знали родичі померлої. Малоймовірно, що й мати не помітила насильства над донькою, яке, як написала дівчина, тривало чотири роки, пише Галицький кореспондент. В освітньому закладі, де вона навчалася, ні в педагогів, ні у психолога жодної підозри про те, що їй потрібна допомога, теж не закралося. Хто відповість за злочин і чи всі винні будуть покарані?

Страшна звістка

«Цілком можливо, що людина накладає на себе руки з почуття самозбереження», – Халіль Джебран

17 серпня минулого року 17-річна Діана Тимків пішла з дому і не повернулася. Наступного дня її мати звернулася в правоохоронні органи. У повідомленні поліції йшлося про розшук дівчини на вигляд 17-18 років, зростом 165 см, худорлявої тілобудови. Волосся русяве середньої довжини, обличчя овальне, ніс та губи середні. На момент зникнення була одягнута у темно-сині джинси, темні кросівки з жовтими шнурівками, сірий з чорними плямами светр, а також коричневу в’язану кофту.

Дівчину знайшли вже наступного дня повішеною на дереві на розі вулиць Шота Руставелі та Красівського, неподалік від військового ліспромкомбінату. Батьки Діани підтвердили, що тіло належить їй. Правоохоронці назвали попередню причину смерті – самогубство. Попри це, кримінальне провадження було відкрите за статтею «Умисне вбивство». І лише у грудні справу перекваліфікували.

Підозра у злочині

«Розберися, хто правий, хто винуватий, так обох і покарай», – Олександр Пушкін

Днями в управлінні нацполіції розповіли подробиці цього суїциду. Прізвища правоохоронці не називали, але за інформацією про розшук на сайті поліції та в місцевих ЗМІ зрозуміло – мова про Діану Тимків.

«18 серпня 2016 р. в поліцію з заявою про зникнення неповнолітньої доньки 1999 р.н. звернулася жителька Івано-Франківська. Того ж дня о 19 год. 44 хв. у чергову частину надійшло повідомлення, що у сквері на розі Шота Руставелі виявлено повішеною молоду дівчину», – розповів т.в.о. заступника начальника – начальник СУ ГУНП в області Ігор Максимів.

Слідчі встановили, що тіло належить дівчині, яку до того розшукували. На тілі були порізи на зап’ястях та інші тілесні ушкодження. Дві передсмертні записки дали зрозуміти, що дівчина звинувачувала власного батька у доведенні до суїциду, в тому, що він впродовж останніх чотирьох років примушував її до статевих зносин.

«У ході досудового розслідування встановлено, що з 2012 до 2016 року, застосовуючи фізичне і психологічне насильство, батько примушував доньку до статевих зносин. Було проведено ряд експертиз (зокрема записок, місця події), допитано свідків, внаслідок чого 4 січня ц. р. батькові неповнолітньої винесено підозру за ч. 2 ст. 155 та ч. 3 ст. 120 ККУ, Івано-Франківським міським судом йому обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою», – повідомив слідчий.

Наразі призначено ряд судово-медичних експертиз, комплексні психолого-психіатричні експертизи, посмертна експертиза стану потерпілої, почеркознавчі експертизи, дослідження мікроклімату в сім’ї.

Батько, якого судять

«Діти починають з любові до батьків. Дорослішаючи, вони починають їх судити. Іноді вони їх прощають», – Оскар Уайльд

В одній із записок дівчина звинувачувала батька в тому, що він її сексуально домагався і що дитинства у неї не було – коли її ровесниці бавилися ляльками, гуляли в парку, вона змушена була задовольняти свого батька, зазначають правоохоронці.

Слідчі дії та експертизи тривали чотири місяці. Підстав вважати, що батько вчинятиме насильницькі дії й щодо інших дітей, у слідчих не було. Діана у сім’ї була найстаршою, після неї йшли два молодших брати, решту дітей – зовсім маленькі.

На момент затримання чоловік не працював. До того він займався реалізацією мобільних телефонів та стартових пакетів. Сім’я жила за рахунок коштів, які виділялися державою на дітей. Офіційно ні батько, ні мати дівчини не працевлаштовані. У період затримання чоловік доглядав дітей, а його дружина працювала в тому ж магазині, де раніше працював він.

Сім’я проживала у двокімнатній квартирі. Статеві зносини тата з донькою відбувалися в одній кімнаті, а решту дітей батько закривав в іншій, розповідають слідчі. Своєї вини чоловік не визнає, категорично все заперечує, вину перекладає на хвору уяву своєї доньки, яка покінчила життя самогубством. У суд, що відбувся 4 січня, чоловік прийшов сам, без супроводу правоохоронців. Того ж дня йому призначили законного представника для представлення його інтересів у суді.

Мати, яка нічого не бачила

«Дитина потребує вашої любові найбільше саме тоді, коли вона найменше її заслуговує», – Ерма Бомбек

Мама дівчини вину чоловіка не визнала і все заперечувала. Хоча малоймовірно, що у невеличкій двокімнатній квартирі можна було чотири роки не помічати того, що відбувається щось не те з донькою. Мати не цікавилася навчанням Діани, фактом її відсутності в освітньому закладі, систематичними прогулами і тим, де саме неповнолітня проводить час. У поліції повідомили, що даних про втечу дівчини з дому до них раніше не надходило, але після зникнення мати казала, що раніше донька кілька разів зникала.

Тітка, яка нічого не чула

«Дитина, яка терпить менше образ, виростає людиною, яка більше усвідомлює свою гідність», – Микола Чернишевський

Під час однієї з втеч із дому дівчина за допомогою та розумінням подалася до тітки. «Спочатку все заперечувала і тітка, – зазначає Ігор Максимів. – Але з часом, ймовірно, вона почала здогадуватися. Проте батько чинив на доньку психологічний тиск, наголошував на її неврівноваженості».

Із передсмертних записок стало зрозумілим, що тітка все ж знала про ситуацію. «Дівчина дякує тітці, яка одна їй вірила, підтримувала, наполягла на консультації психолога. Сеанс у фахівця таки відбувся, хоча на ньому були присутніми обоє батьків. Тож щось розповісти вона не мала змоги, і жодних порушень зафіксовано не було», – продовжує слідчий.

Психологи зауважують, що наслідки насильства будуть важчими в тому випадку, якщо воно вчинене близькою для дитини людиною. Якщо після виявлення сексуального насильства члени сім’ї стануть на бік дитини, а не на бік ґвалтівника, наслідки для дитини будуть не такими важкими.

Наразі триває досудове розслідування, в результаті якого будуть з’ясовані обставини справи. Відтак і особі, яка знала про злочин і мовчала про нього, може бути висунута підозра за бездіяльність при вчиненні протиправних дій.

Навчальний заклад та друзі

«Всі діти світу плачуть однією мовою», – Леонід Леонов

Упродовж доби після інциденту проводилися розшукові заходи, було опитано друзів дівчини, ровесників. Усі характеризували її позитивно.

«У навчальному закладі повідомили, що вона часто пропускала заняття. Навчанням дитини займався лише батько, мати цим не цікавилася. Він пояснював відсутність доньки тим, що вона сиділа з молодшими братами та сестрами (в сім’ї – шестеро дітей). Під час огляду умов проживання в домі було неприбрано, стало зрозуміло, що батьки неналежним чином відносилися до виховання дітей. Наразі після втручання соціальних служб умови проживання в квартирі поліпшилися», – повідомила начальник сектору ювенальної превенції УПД ГУНП в області Алла Бойчук.

Про пропуски занять Діаною педагоги повідомляли батькам, які реагували на зауваження. Тобто підстав звертатися в інші структури, ту ж соцслужбу чи поліцію, у навчальному закладі не було. У навчанні дівчина не відставала. Водночас тут бачили, що батько приходив до школи, тримаючи 17-річну доньку за руку – це було дивно і нехарактерно у такому віці. Також дівчина розповідала, що косметику та нижню білизну вона купує лише з батьком.

Психологи у навчальному закладі не зауважили, що дитина мала схильність до суїциду, і стверджують, що жодним чином допомоги дівчина не просила.

Під супроводом соціальних служб сім’я раніше не перебувала. Після інциденту сім’ю взяли на облік, щоб надавати їй допомогу.

Друзів Діана мала дуже мало. Здебільшого всі вони проживали далеко від Івано-Франківська, спілкувалася з ними через соцмережі, розповідають у поліції. Хоча дві подруги згадали про те, що дівчинка намагалася щось розповісти про ситуацію вдома. На жаль, її не зрозуміли. А ще вони відзначили, що у неї були дивні стосунки з батьком.

Чия вина?

«Зрештою, якщо винні всі, значить не винен ніхто», – Тері Пратчет

За період від початку 2016 року в області зареєстровано п’ять самогубств, вчинених неповнолітніми. Вкоротили собі віку три хлопці і дві дівчини, одна з них – Діана Тимків.

Якщо вину батька буде доведено, йому загрожує від 5-ти до 10-ти років позбавлення волі. Наразі слідчі дії проводяться й щодо решти осіб, причетних до справи, за бездіяльність їх також може бути притягнуто до відповідальності.