Заборгували? Забудьте про субсидію


З 1 травня діє оновлена програма надання субсидій. Згідно зі змінами, на призначення субсидії впливатиме борг, а за ощадливе використання газу повертатимуть кошти.

Директор департаменту соціальної політики виконкому Івано-Франківської міськради Василь Семанюк розповідає, що 26 квітня Кабмін прийняв постанову, яка передбачає низку змін у призначенні субсидій. Тепер всім 46 тисячам домогосподарств субсидії призначатимуться по-новому, пише Галицький кореспондент.

Як і раніше, тим, хто отримували субсидію, не потрібно звертатися у департамент для її призначення на новий термін – субсидія буде перерахована автоматично. Однак ті, хто захоче перейти на тверде паливо, винаймає житло на підставі договору оренди, в яких відбулися зміни в складі сім’ї, мають звернутися за призначенням субсидій повторно. Це також стосується тих, хто купив товар або скористався послугою на суму понад 50 тис. гривень.

Субсидія перепризначатиметься також на 12 місяців. Але якщо раніше доходи враховувалися за попередній календарний рік, то тепер – з 1 квітня 2016 р. по 31 березня 2017 року. Якщо ж люди звертаються за субсидією вперше, то доходи беруться по місяць, що передує місяцю перед зверненням. Тобто якщо людина звернеться у травні, то враховуватимуться доходи по березень.

«На сьогодні процес призначання ще не почався, оскільки внесено ряд змін. Наприклад, інформацію про доходи ми замовляємо з Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду. Але зараз навіть немає чітко розробленого програмного забезпечення, щоб ми могли отримати цю інформацію з нашої фіскальної служби, аби можна було запустити процес призначення субсидій. Бо в одну програму внесено зміни, а у фіскальній службі ще не внесено…», – продовжує Василь Семанюк.

Директор департаменту соцполітики каже, що така ситуація нагадує йому 2014 рік, коли розпочався процес спрощення субсидій і протягом двох місяців департамент приймав заяви, але через не залежні від них причини не міг з ними нічого робити, а потім довелося довго наздоганяти втрачений час. Та він сподівається, що коли врешті-решт запрацює програма, то департамент зможе швидко і якісно перепризначити субсидії.

Або борги, або субсидія

Одним з найважливіших нововведень є те, що споживачам, які мають заборгованість за комунальні послуги понад два місяці, не будуть нараховувати субсидії. Але це не стосується тих, хто буде вперше звертатися за допомогою держави. Тож тепер департамент соцполітики збирає інформацію про заборгованість, яка виникла в людей мінімум за два місяці, від усіх комунальних служб. Причому розмір боргу не має значення, а береться до уваги тільки час.

Якщо в людини є заборгованість, то департамент повідомляє їй про те, що вона може залишитися без субсидії. З моменту отримання повідомлення людина має два місяці, щоб або сплатити заборгованість, або укласти договір про реструктуризацію (розтермінування) боргу. Після того субсидія призначатиметься з 1 травня поточного року. Якщо ж людина цього так і не зробила, то субсидія буде призначатися з того часу, коли вона погасить заборгованість або укладе договір реструктуризації.

Наразі лише розпочався процес збирання інформації про борги, і здебільшого її подають невеликі структури. За прогнозами директора департаменту соцполітики, через борги субсидії може втратити третина домогосподарств. «Надавачі послуг зацікавлені в тому, щоб люди оплачували, тому будуть працювати з ними. Якщо людина не погасить заборгованість, то їм це не вигідно, оскільки вони залишаться без коштів, які перераховує держава. Тому я сподіваюся, що надавачі послуг допоможуть нам і в першу чергу собі», – підкреслює Василь Семанюк.

Разом з тим, якщо людина сплатила борг не протягом двох місяців, а, наприклад, протягом трьох-чотирьох, то вона може звернутися в департамент та надати документи, які б підтверджували неможливість погашення боргу раніше. Наприклад, поважною причиною вважається хвороба. У такому випадку людині продовжать термін погашення боргу і субсидію призначать з 1 травня.

«Думаю, уряд це зробив, щоб люди заворушились і платили свою обов’язкову частку. Я так розумію, що коштів є не настільки багато, як було спочатку задекларовано. Але постанова матиме позитив для підприємств, оскільки вони будуть мати трохи більше коштів. Люди, які не платили з якихось причин обов’язкову плату, але захочуть і надалі мати субсидію, будуть змушені погасити борг або укласти договір реструктуризації», – наголошує Семанюк.

Він зазначає, що раніше також була така умова, але підприємства цим не дуже користувалися. Тобто в разі, якщо людина не сплачувала свою частку по субсидії, вони мали можливість повідомити про це департамент соцполітики. Відтак людина мала б або погасити борг, або розтермінувати його. Інакше департамент приймав рішення про призупинення субсидії.

 Монетизація субсидій

Домогосподарства, які розумно користувались опаленням, отримають від держави матеріальну допомогу. Тобто тим людям, які заощаджували і не використали субсидію, держава відшкодує кошти. Втім повертати будуть не всю зекономлену суму, а тільки кошти, еквівалентні 100 кубометрам газу при газовому опаленні або 150 кіловатам електроенергії при використанні електроопалення. Тобто якщо ви зекономили більше, то все одно зможете отримати максимум тільки майже 687 гривень, а все решта піде в держбюджет. А якщо менше, тоді отримаєте меншу суму.

За словами Семанюка, підприємства-надавачі послуг до 1 червня повинні надати департаменту соцзахисту списки домогосподарств, в яких є невикористані суми субсидій. Після цього до 1 вересня люди мають можливість подати заяви на повернення коштів. Їх можна буде отримати як на банківський рахунок, так і в найближчому поштовому відділенні. Проте відшкодування передбачено тільки для тих, у кого є індивідуальне опалення, а ті, в кого централізоване, під монетизацію не підпадають.

«У нас 22 тисячі субсидіантів користуються індивідуальним опаленням. З них економію мають 10 з половиною тисяч», – наголошує пан Василь.

Ще одним позитивним моментом урядової постанови, на думку Василя Семанюка, є збільшення соціальної норми житла. Для пенсіонерів, інвалідів та непрацездатних людей уряд збільшує соціальну норму, за якою надається житлова субсидія. Так, якщо в помешканні проживає одна-дві непрацездатні людини, то соціальна норма житла збільшується з 48,97 кв. м до 75 кв. м.

Також, згідно зі змінами, для тих людей, які користуються індивідуальним опаленням, змінився термін опалювального періоду. Раніше він розпочинався з 1 жовтня і тривав до 30 квітня, але міг бути змінений за рішенням органів місцевого самоврядування. Тепер для тих, хто має індивідуальне опалення, опалювальний сезон розпочинається з 16 жовтня і триває до 15 квітня, а користувачі централізованого опалення залишаються прив’язаними до відповідних рішень органів місцевого самоврядування чи органів виконавчої влади.

Крім того, цією постановою уряду запроваджується смс-розсилка та інформування громадян за допомогою e-mail про призначення субсидії. Проте наразі у департаменті соцполітики очікують на спеціальну програму, яка допоможе їм втілити це в життя.

Стимул економити

Найбільше постанова Кабміну торкнеться ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго», оскільки близько 60% їхніх споживачів користуються субсидією. Заступник директора з розрахунків і реалізації теплової енергії Ігор Угриновський розповідає, що фізичні особи мають заборгованість перед підприємством 36 млн. грн. Ця цифра змінюється, залежно від пори року. Боржниками вважаються споживачі, які протягом двох місяців не оплачують послуги. В середньому борг становить понад 3 тис. грн., але є й такі, борг яких сягає понад 10 тисяч. Проте зараз боржники активізувалися, погашають заборгованість та укладають договори на розтермінування заборгованості.

«Вважаємо такі нововведення правильними та вчасними, адже у 2016 році суттєво збільшилася кількість субсидіантів. Коли держава щомісячно сплачує свою частку, то споживачі зобов’язані вносити свою частину нарахування за тепло у вигляді обов’язкової плати, – підкреслює Угриновський. – Прийняті зміни мають на меті покращити платежі через дисциплінування споживачів, які користуються субсидією. Надіємося, розрахунки будуть здійснюватися більш стабільно кожного місяця і таким чином ДМП «ІФТКЕ» зможе покращити розрахунки за природний газ».

КП «Водоекотехпром» має майже 70 тис. абонентів, з яких субсидіями користуються 23 тисячі. Начальник відділу обліку Надія Євчук розповідає, що підприємство вже подало список боржників у департамент соцполітики. Таких назбиралося аж тисячу. «Я вважаю, що це багато. Наразі ще ніхто не звертався, щоб погасити борг чи укласти договір реструктуризації. Звісно, якщо цих абонентів позбавлять субсидії, то від цього постраждає і підприємство», – каже вона.

Директор підприємства Микола Саєвич додає, що раніше коштів, які перераховувала держава за субсидії, вистачало на оплату електроенергії. «Так склалося, що ми майже не платили за електроенергію. Якщо цих людей позбавлять субсидії, то прийдеться вишукувати кошти на електроенергію. Але краще б держава давала людям гроші і вони самі оплачували комунальні послуги. Це було б стимулом для економії», – наголошує він.

Саєвич пояснює, що соціальна норма відрізняється від нормативу, який затверджений виконавчим комітетом. Так, якщо соціальна норма передбачає не більше 4 кубометрів води на місяць на людину, то норма виконкому – 9,5 кубів. Якщо у квартирі немає лічильника, то водоканал рахує витрати згідно з нормою виконкому і людям доводиться доплачувати. «Є люди, які мають великі борги. У більшості випадків вони виникають через те, що немає лічильників», – пояснює керівник водоканалу. Відтак він закликає всіх встановлювати лічильники, які окупляться вже через декілька місяців.