Заклади охорони здоров’я Івано-Франківська підбили підсумки роботи


Нещодавно відбулася підсумкова медична рада за участю головних лікарів усіх медичних установ Івано-Франківська. На медраді підбили підсумки роботи охорони здоров’я у 2014 році, проаналізували показники, визначили позитивні та негативні аспекти.

Увесь рік робота міської медицини була стабільною і без зривів. Лікувально-профілактичні заклади активно працювали над впровадженням нових вагомих методів лікування  діагностики. Адже за 2014 рік в практику закладів охорони здоров’я міста впроваджено понад 140 наукових пропозицій. Особливий розвиток отримали малоінвазивні методи діагностики та лікування.

Значно покращилась робота з надання медичної допомоги амбулаторним хворим після відкриття нового відділення Центральної міської клінічної лікарні – консультативної поліклініки. Це дало можливість розділити потоки планових і ургентних хворих, підвищити якість надання медичної допомоги, надає суттєві зручності як для хворих, так і для персоналу лікарні.

За рахунок різних джерел фінансування – бюджетних та депутатських коштів, благодійних внесків та фондів – для усіх закладів охорони здоров’я придбано діагностичну і лікувальну апаратуру, обладнання та устаткування, комп’ютерну техніку, три автомобілі. Продовжувались роботи з капітальних ремонтів приміщень в лікувально-профілактичних закладах міста.

Проведено капітальний ремонт педіатричного відділення №4 МДКЛ, що на вул. Стуса, 2 із заміною обладнання та меблів. Завершено капітальні ремонти соматичного віддалення №1 та лабораторії стаціонару МДКЛ.

Проте найважливішим залишається стан здоров’я жителів міста Івано-Франківська. Уже 10 років поспіль рівень смертності немовлят знаходиться на доволі низькому рівні. Також знизилася первинна захворюваність дітей, а це є значним досягненням міських лікарів.

Не секрет, що проблеми здоров’я дітей починаються ще із здоров’я вагітних жінок. Проблемами вагітних жінок, в першу чергу, є загроза невиношування, в другу – анемія, а ще – екстрагенітальна патологія, серед якої переважають хвороби сечостатевої та серцево-судинної систем.

Показники стану здоров’я дорослого населення засвідчують, що в місті краще, в порівняні з минулим роком, реєстрували первинну захворюваність. Власне, структура первинної захворюваності у дорослих – не змінилася. На першому місці знаходиться патологія органів дихання – 29,9%; на другому – хвороби сечостатевої системи – 10,5%; на третьому місці – захворювання серцево-судинної системи – 10%; хвороби ока – 8,4%.

Як і в попередні роки, актуальною залишається проблема раку. Смертність від онкопатології продовжує впевнено займати 2-гу позицію при незначній питомій вазі в структурі загальної захворюваності.

Найчастіше у 2014 році рак мав такі локалізації: шкіра – 15,3 %, молочна залоза – 11,1%, кишечник – 10,8%, шлунок – 5,4%, легені – 5,3%.

Нестабільною є епідеміологічна ситуація щодо туберкульозу, місто продовжує знаходитися в стані епідемії.

Серед основних причин смертності у дорослих, найбільшу питому вагу мають хвороби органів кровообігу – 66,3%, на другому місці онкопатологія – 17,7%, третю сходинку займають травми та отруєння – 5,6%.

Співвідношення показників народжуваності і смертності забезпечує в місті десятий рік поспіль позитивну динаміку демографічних процесів. З 2004 року стабільно з наростанням фіксується позитивний природній приріст населення. У 2014 році народилося 3037 дітей, що на 140 більше, ніж у 2013 році.

Велика увага приділяється санпросвітній роботі. У закладах охорони здоров’я міста проведено понад 1100 лекцій, 11500 бесід, виготовлено 335 санбюлетнів.

Як і в минулі роки, проводилися акції „Бережіть своє здоров’я”, „День боротьби з діабетом”, тижневик меланоми шкіри, місячник молочної залози.

„Дуже важливим є ставлення медиків до пацієнтів. Хвора людина приходить зі своєю проблемою, зі своєю бідою за допомогою. Звичайно, у кожного є своє життя, свої сім’ї, власний настрій. Але я звертаюся до працівників усіх медичних закладів Івано-Франківська з проханням: коли ви приходите в лікарню, усі свої негаразди ви маєте залишати за порогом. Бо минулого року до нас поступало багато скарг на погане ставлення медиків до пацієнтів. Такого бути у медичних закладах просто не може”, – наголошує головний лікар міста Тарас Масляк.

За його словами, у 2015 році медики Івано-Франківська більше уваги приділятимуть лікувально-діагностичному процесу, профілактиці та ранньому виявленню захворювань, насамперед, туберкульозу, онкопатії серцево-судинних захворювань, з метою попередження інвалідизації та передчасної смертності населення.