Закривати чи фінансувати: Прикарпатські училища і коледжі під загрозою оптимізації


В проекті Державного бюджету на 2018 рік планується передати всі навчальні заклади І-ІІ рівня акредитації на фінансове забезпечення з місцевих бюджетів.

Як повідомила під час засідання комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова в.о. головного бухгалтера департаменту освіти та науки Іванна Зельманович, для обласного бюджету це дуже великі кошти. Тож ОДА ще 28 вересня надіслала лист в Міністерство фінансів, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

"В проекті закону України про Державний бюджет на 2018 рік передбачено з першого січня 2018 року передачу з державного бюджету додаткових повноважень на обласні бюджети з фінансування підготовки фахівців у державних навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, без надання відповідного фінансового ресурсу, що суперечить вимогам пункту 1 ст. 89 Бюджетного кодексу України. Там йдеться, що держава може передавати додаткові повноваження на місцеві бюджети, але при цьому має забезпечувати передачу фінансового ресурсу. Додаткове навантаження на обласний бюджет у 2018 році у зв'язку з передачею таких повноважень складе 216 мільйонів гривень. Тому ми пропонуємо вилучити додаток 10 та ст. 24 з проекту закону про Державний бюджет України на 2018 рік", - зачитала лист бухгалтер.

Наразі цю пропозицію вивчають в Міністерстві. Окрім того, Департамент освіти спільно з Департаментом фінансів провів обговорення цього законопроекту з освітянами.

У свою чергу голова комісії зауважив, що в разі прийняття закону в такому вигляді, облраді доведеться оптимізовувати структуру цих навчальних закладів.

"В області є коледжі трьох типів: які уже на фінансуванні обласного бюджету, заклади які на державному бюджеті в Міносвіти та заклади, які входять в структуру університетів. Якщо вони всі впадуть на обласний бюджет, то нам доведеться оптимізовувати і закривати державне замовлення", - сказав голова комісії Юрій Черневий.   

Цю думку підтримав і заступник голови обласної ради Василь Гладій. За його словами, в обласному бюджеті нереально знайти "зайвих" 216 мільйонів гривень.

"Я скажу відверто: без додаткового фінансового ресурсу, не можливо забезпечити таку суму з обласного бюджету. Якщо ми проаналізуємо наш обласний бюджет і всі видатки на обласні програми, то щоб знайти ці кошти нам доведеться закривати лікувальні установи, не купувати медичне обладнання і ліки. В іншому випадку гроші знайти нереально. Це означає завершення діяльності цих навчальних закладів", - впевнений Гладій.