Зарано махати великим прапором перемоги, - нардеп Анатолій Матвієнко про 700 млн. грн. на ремонт карпатських доріг


Вчора, 2 березня, Верховна Рада України прийняла Закон про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2015 рік", відповідно до якого з Фонду капітальних видатків буде виділено значні кошти на дороги Івано-Франківщини.

Кореспондент Бліц-Інфо вирішив поцікавитись у народного депутата України Анатолія Матвієнка, що працював  над цим рішення, коли ж Прикарпаття отримає кошти та зможе розпочати реконструкцію доріг?

За словами нардепа, на шляху до ремонту потрібно ще багато зробити.

«Цей шлях дуже далекий і важкий. Хай ніхто не розслабляється, роботи залишається значно більше, ніж ми всі разом уже зробили. Маю на увазі облдержадміністрації, депутати Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької та Закарпатської областей. Адже зараз потрібно підготувати постанову до Кабміну, потім провести ревізію всіх ділянок доріг,  визначитися з конкурсом, обрати найбільш достойних, створити комісію, аби гроші не розікрали. Зрозуміло, що відразу 700 мільйонів не виділять, тому треба буде розбити фінансування на частини. А коли розіб’ємо фінансування, то зрозуміємо, яким чином рухатись далі. Ситуація не дуже проста, бо в державі війна і зрозуміло, що це найперший пріоритет.  Але ми будемо робити все можливе й інформуватимемо про це громадськість. Тим не менш, я б зараз не розганяв хвилю якогось ейфорійного сприйняття дійсності і не обманював би людей. Бо, виходить, уже всі причетні до цієї "великої перемоги"  і всі герої. Дивлюсь на це в Інтернеті й дивуюсь», - зауважує Анатолій Матвієнко.

На запитання журналіста Бліц-Інфо, як тоді можна оцінити активний піар його колег з цього приводу, Анатолій Матвієнко не заперечує їхню роль.

«Я не кажу, що вони не брали в цьому участь, але… Знаєте, у перемоги дуже багато героїв. У поразки – мало. Тому ми маємо бути щирі. Що б я зараз зробив, то подякував Уряду та Президенту за те, що вони нарешті звернули увагу на Карпатський регіон. І робив би це щиро. Бо це робить їх також відповідальними перед громадянами», - зазначає нардеп Матвієнко.

На думку народного обранця, зараз варто говорити про інше – про залучення фінансів.

«Це ж не тільки ці гроші підуть на ремонт доріг, адже їх небагато. Сьогодні ремонт дороги коштує мінімум 800 гривень за квадратний метр асфальту. От порахуйте: ми можемо зробити 120 кілометрів капітального ремонту доріг. А ми замахнулись на більш ніж тисячу. А якщо конкретніше, то мінімум 904. Що для цього потрібно зробити? Додати кошти із місцевих бюджетів. Давайте також бізнес попросимо, їм це не менше потрібно. Також маємо мати політичну волю і витратити всі гроші, що братимемо з Фонду  регіонального розвитку теж на ремонт доріг. Нехай, навіть, це будуть й інші дороги. Крім того, маємо 5% акцизу із паливо-мастильних матеріалів. Ми повинні переконати всіх без виключення – давайте витратимо їх на дороги. Тільки на дороги. От коли ми зробимо таким чином,то отримаємо нову якість хоча б дорожньої інфраструктури. А якщо надіятись лише на ті 700 мільйонів, які ще тільки в плані, то потрібного результату не буде. Допомагають тому, хто щось робить. Хто нічого не робить, той, відповідно, нічого й не має. А цей крик мене просто лякає, бо нема гіршого як обнадіяти людей, а потім…», -  каже нардеп.

Як зазначає Анатолій Матвієнко, наразі ведуться перемовини з різними фінансовими інституціями ЄС. Вони теж стосуються залучення коштів на реконструкцію дорожньої інфраструктури в Карпатському регіоні. І, фактично, допоможе у реалізації проекту «Єврокарпатська ініціатива».

«Але при цьому ми маємо бути не в очікуванні, а в позиції активної зміни, бо навіть, якщо біля свого дому кусок асфальту там десь надщербився і утворюється яма, то не потрібно чекати, а варто взяти відро цементу і зупинити цю руйнацію. Якщо ми самі цього не зробимо, то нам ніхто не зробить, ні бюджет, ні ніхто інший нам не допоможе. А то зараз шакали налетіли вже ділити 700 мільйонів. Ми маємо мати такий громадський контроль, щоб копійка з того не була вкрадена, а не так як у минулих роках, коли «відкати» сягали до 50%. Більше того, ми повинні ще додати до них, за рахунок місцевих бюджетів, щоб мати не 700 мільйонів, а мати мільярд. Тож я просив би не розмахувати прапором і не кричати, що це велика перемога. Це перемога, безперечно. Це солідна основа для нашого подальшого руху. Але поки  ще далеко до фіналу», - резюмував народний депутат.