Зараз навіть адвокати не завжди знають куди подавати заяв, - Голова апеляційного суду


Сьогодні, 21 серпня в Апеляційному суді Івано-Франківської області розповіли про результати піврічної діяльності.

Серед іншого голова Апеляційного суду Богдан Гриновецький поділився своїми думками про позитиви і негативи судової реформи, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

"Позитив реформи зараз сидить перед вами. Це судді, які не мають "вуйків" у Києві і їх обрали на прозорому конкурсі таємним голосуванням. Реформа дала можливість хорошим, професійним суддям зайняти посади. Адже раніше з Києва призначали "своїх",- вважає голова суду.

Окрім того, на думку Гриновецького, реформа несе великий позитив для звичайних громадян. 

"Зараз навіть професійним адвокатам деколи важко розібратися куди подавати заяву, не говорячи про звичайних людей. А пропонується один суд, куди всі будуть подавати заяви на розгляд, а там вже розподілятимуть справи", - каже голова суду. 

Також серед позитивів Гриновецький виділив перетворення чотирирівневої судової системи на трирівневу: місцеві/окружні суди — апеляційні суди — новий Верховний Суд, у складі якого діють Велика Палата, Касаційний адміністративний суд, Касаційний господарський суд, Касаційний кримінальний суд, Касаційний цивільний суд. При цьому Вищий господарський, апеляційний і спеціалізований суди ліквідуються, але спеціалізація судочинства залишається.

У свою чергу заступник голови суду з кримінальних справ Володимир Гандзюк звернув увагу на негативи реформи. На його думку реформа такими радикальними і одномоментними рішеннями тільки усугубить ситуацію.

"Нам нових людей не скинуть з неба. Все одно це люди з цього суспільства, які мають помилки. Звичайно реформа потрібна, але необхідно все робити поступово. І можна говорити про незворотні наслідки, адже ми втрачаємо найкращі кадри. В нашому суді є молоді судді, проте їм ще потрібен досвід. І найбільша біда - втрачати хороші кадри, сподіваючись, що колись прийде хтось новий. Автори реформи ніколи не мали справи з судами, тому і роблять такі помилки", - переконаний Гандзюк.