Заручники «СТЕКу»


Коли у 2012 році найбільша котельня «Теплокомуненерго» відійшла у приватні руки, багато мешканців Івано-Франківська плекали надії на краще обслуговування та якіснішу послугу. Однак з тих пір почалися проблеми з запуском тепла і зросли тарифи.

Цього року «СТЕК» знову не розпочала вчасно опалювальний сезон через відсутність лімітів на газ, а значна частина мешканців – і досі без тепла. Відтак міський голова Руслан Марцінків рішуче заявив, що місто візьме на свій баланс ті будинки, які зараз обслуговує «СТЕК», пише Галицький кореспондент

Холодний початок

11 жовтня в Івано-Франківську розпочався опалювальний сезон. Таке рішення прийняв виконавчий комітет міськради через похолодання. Однак подало тепло вчасно тільки КП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» («ТКЕ»), а ТзОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» («СТЕК») так і не спромоглося цього зробити.

Компанія обслуговує котельню на вул. Індустріальній, 34 та забезпечує теплом і гарячою водою третину мешканців міста. Окрім того, споживачами «СТЕК» є 10 шкіл, 9 дитсадків, 5 ВНЗ, 14 навчальних закладів (спортивних і музичних шкіл, училищ, коледжів), 12 закладів охорони здоров’я, 10 закладів культури та державні установи.

Така ситуація склалась через те, що підприємство не мало лімітів на газ. Для того, щоб їх отримати, потрібно було сплатити борг, який становить 46 млн. гривень. Однак якщо 40 млн. грн. – це борг держави, то 6 млн. грн. – це борг «СТЕКу». Відповідно, НАК «Нафтогаз України» відмовилася постачати цій компанії газ та укладати з нею договір, поки не будуть перераховані кошти. Проте керівник «СТЕКу» Олег Вечеринський зазначив, що підприємство не має таких коштів.

17 жовтня на оперативній нараді у міського голови він повідомив, що підприємство виконало всі заплановані ремонтно-профілактичні роботи в повному обсязі, проте тепло не подає. «Котельня по вул. Індустріальній не запущена через відсутність номінацій на газ. Питання вирішується», – сказав Вечеринський.

Тож коли мер повідомив, що 20 жовтня «СТЕК» розпочне подачу тепла в оселі франківців, люди неабияк зраділи. «Нарешті у всіх квартирах Івано-Франківська стане тепло. Адже після звернення від мого імені до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України «Станіславська теплоенергетична компанія» врешті отримала ліміти на газ. Тож уже від завтра розпочнеться поступова подача тепла в оселі франківців, які обслуговуються цим підприємством», – зазначив Руслан Марцінків.

Проте 21 жовтня обіцяного тепла так і не було, але вже 24 жовтня під час оперативної наради Олег Вечеринський повідомив, що підприємство 23 жовтня подало тепло в усі будинки та заклади. Однак директор департаменту освіти та науки Ігор Смаль зазначив, що це неправда, бо в тих школах та садках, які залежать від «СТЕКу», тепла немає.

«За інформацією «СТЕКу», тепло подали начебто у школи №12, №26, будинок департаменту освіти, ДНЗ №7, №9, №11, №14, №29. Але насправді тепла немає і батареї холодні. Ви хоча б навчіть своїх працівників відповідати адекватно батькам. Їх там посилають на три букви, і вони, ображені, звертаються в департамент і скаржаться», – звернувся до керівника «СТЕКу» Смаль.

Вечеринський тільки розвів руками і сказав, що не знає, чому тепла немає.

Скільки заплатили, стільки й отримали

У ПАТ «Івано-Франківськгаз» пояснили, що 18 жовтня «СТЕК» таки отримала ліміти (номінації) на газ на жовтень. Щоправда, майже в 200 разів менші, ніж потрібно підприємству для роботи, – лише 10 тис. кубометрів. В той час, як у жовтні минулого року тепловики використали 1 млн. 700 тис. кубометрів газу.

Газовики нагадали, що в кодексі газорозподільних систем та в законі «Про ринок природного газу» зазначено, що відбір природного газу з газорозподільної системи можливий лише за наявності у споживача підтверджених обсягів природного газу на відповідний розрахунковий період. Це означає, що споживши 10 тис. кубометрів газу, теплоенергетична компанія, згідно з чинним законодавством, зобов’язана самостійно припинити відбір блакитного палива. В іншому випадку задля недопущення розбалансування системи ПАТ «Івано-Франківськгаз» припинить розподіл газу підприємству.

«Ми неодноразово зверталися до керівництва «СТЕК», щоб вони уклали договір з НАК «Нафтогаз України» на постачання газу. В іншому разі вони не зможуть забезпечити роботу своєї котельні. Ситуація з відсутністю лімітів повторюється не вперше. В жовтні минулого року та в березні 2017 року тепловики, не домовившись з НАК, здійснили самовільний несанкціонований відбір енергоресурсу», – розповідає комерційний директор ПАТ «Івано-Франківськгаз» Віктор Кедик.

За його словами, тоді такими діями вони завдали газорозподільній компанії збитки на 36 млн. грн. Це штрафні санкції, які до «Івано-Франківськгазу» застосував оператор ГТС «Укртрансгаз», оскільки відібраний газ вважається обсягами втрат газу. Оскільки «СТЕК» використав отримані ліміти, то газорозподільна компанія припинила постачати їй газ.

Крок назустріч

Вже наступного дня, 25 жовтня, міський голова запропонував «СТЕКу» на цей опалювальний сезон віддати котельню в оренду ТКЕ. «Ми повністю забезпечимо безперебійне теплопостачання. Вже звернулись з такою пропозицією до власників, але важко в цій компанії вийти на головного. Ситуація, що склалась, є прикладом того, що буває, коли такі стратегічні компанії потрапляють у приватні руки. З олігархами важко спілкуватись стосовно потреб звичайних мешканців», – зазначив Марцінків.

За його словами, проблема з опаленням третини помешкань міста дісталась у спадок від попередньої міської влади, адже саме за їхньої каденції котельня на Індустріальній відійшла у приватну власність. Також мер наголосив, що з 1 жовтня 33 будинки двох мікрорайонів вулиць Хоткевича та Надвірнянської перейшли на обслуговування ТКЕ. Їх підключили у рамках реалізації проекту «Реконструкція та модернізація системи централізованого теплопостачання м. Івано-Франківська» до котельні на вул. Симоненка, 3А. Крім того, йде робота над тим, щоб переключити будинки на вул. Нова та Незалежності, а також школу №15 від «СТЕК» до ТКЕ, оскільки добудовується котельня на території 63-го котельно-зварювального заводу.

«СТЕК» не погодилася передати котельню в оренду ТКЕ. Та міська влада сплатила замість неї шість мільйонів боргу, щоб вона врешті-решт розпочала опалювальний сезон. Тож 26 жовтня Руслан Марцінків повідомив, що вдалось вирішити проблему зі «СТЕКом» і тепло вже є. «Завдяки великим зусиллям мого першого заступника Миколи Вітенка, котельня по вул. Індустріальній запущена. Зараз ще залишаються оселі та заклади без тепла, проблема є зі школою №15, але, думаю, до кінця дня вдасться подати тепло», – наголосив мер.

Примарне тепло

Однак і після цього тепліше в оселях франківців не стало. Вони і далі масово нарікають на те, що потерпають від холоду. Тож 31 жовтня під час оперативної наради міський голова дорікнув керівництву «СТЕКу» за те, що тепла й досі немає. Мовляв, у закладах охорони здоров’я та освіти воно є, а в квартирах немає.

«У мене є інформація по теплу про 255 конкретних під’їздів, де його немає. В основному це адреси «СТЕКу». Рахунки людям виставляєте, а економите газ. Чому ви посилаєте людей, які до вас дзвонять?!» – запитав Марцінків у представника підприємства.

Представник «СТЕКу» відповів, що тепла в деяких будинках немає через прориви, але їх незабаром ліквідують і тепло буде. «Ми працюємо. Скарг від людей немає», – запевнив він. Проте мер запропонував йому піти разом з ним на футбольний матч і подивитися, чи будуть скарги і що з ним буде.

З’ясувалось також, що тепла немає і в школі №15. Представник «СТЕКу» пояснив, що директор школи перешкоджає повторному запуску тепла, а в усіх інших школах і дитсадках вже тепло.

«Люди мерзнуть, тому я хочу сказати, хто є співвласниками «СТЕКу». Це ті самі люди, що й «Прикарпаттяобленерго». Чому немає тепла? Тому що одні олігархи «намахали» інших. Але так не буде! На наступний рік ми заберемо всі будинки і не будемо залежати від вас, – обурився Руслан Марцінків. – Ви тепло постачаєте, гроші збираєте, а газу не маєте. Ми проплатили «СТЕКу» гроші, щоб вони заплатили за газ, а вони економлять, бо їм люди до одного місця. Будемо депутатів ламати через коліна, але треба забрати в «СТЕКу» ці будинки».

Міський голова констатував, що з кожним роком запуск тепла в місті все гірший і гірший, зізнався, що він від того у розпачі, та повідомив, що мав серйозну розмову з керівництвом «СТЕКу» і дав чітко зрозуміти їм, що не терпітиме холоду в квартирах франківців.

«Також йшла мова про те, що місто візьме на свій баланс ті будинки, які зараз обслуговуються «СТЕКом». Адже ми не можемо бути заручником приватної олігархічної компанії. Якщо підприємство не може належно виконувати покладені на них зобов’язання, місто повинно втрутитися. Вже є напрацювання в цьому напрямку, будемо працювати й надалі для вирішення цього питання», – резюмував Руслан Марцінків.

Або більші тарифи, або не буде тепла

Керівник «СТЕКу» Олег Вечеринський каже, що підприємство має ліміти на газ на жовтень і листопад, а коли сплатить кошти за використаний газ, то зможе отримати ліміти на грудень. «Зараз ще у міру можливості ліквідуються прориви. Це все через зношеність мереж і погану комунікацію між службами, які постачають тепло, і тими, які обслуговують мережі», – наголошує він.

Вечеринський сподівається, що міськрада дозволить «СТЕКу» збільшити тарифи на теплопостачання. Бо якщо цього не зробити, то знову не буде тепла. «Я маю чимось розраховуватись за газ. Власних коштів стільки немає. Якщо не підвищать тарифи, то буде висока ймовірність відключення від тепла. Ми прикладемо всіх зусиль, щоб такого не було. Але якщо не буде грошей, щоб заплатити за газ, то ми не зможемо забезпечувати мешканців теплом», – попереджає Вечеринський.

Тож виходить, що через неспроможність «СТЕКу» самостійно вирішити власні проблеми частина мешканців Івано-Франківська перебуває без тепла. А інша, в якої воно є, також може опинитися без нього в будь-який момент, якщо підприємству знову не виділять лімітів на газ. Залишається тільки сподіватися, що міський голова дотримає слова і наступного року переведе ці будинки та заклади на баланс «ТКЕ».