Завдяки івано-франківським вкладникам банків до бюджету надійшло 28 мільйона гривень ПДФО


В Івано-Франківську з доходів фізичних осіб, котрі мають депозити в банках, за одинадцять місяців 2016 року до бюджету сплачено близько 28 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб.

Це майже на 28,4 відсотків більше проти аналогічного періоду 2015 року, проінформувала заступник начальника інспекції Ольга Волощук.

Посадовиця звернула увагу, що громадянам, які мають депозитні рахунки в банках, не варто хвилюватися щодо подання декларації про доходи - утримувати ПДФО з нарахованих на депозитні вклади процентів та перераховувати в бюджет суму податку закон зобов’язує банківську установу.

 Громадяни – власники депозитних вкладів у цьому випадку не виступають податковими агентами та не зобов’язані  окремо подавати жодних звітних документів, - зазначила Ольга Волощук.

Заступник начальника інспекції наголосила, що розміщення коштів на депозитному рахунку, як і решта пасивних доходів, підлягають оподаткуванню відповідно до Закону України від 28 грудня 2014 року №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», який набрав чинності з 01 січня 2015 року.

Згідно з п.п. 164.2.8 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України пасивні доходи (крім зазначених у п.п. 165.1.41 п. 165.1 ст. 165 ПКУ) включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Підпунктом 167.5.3 п. 167.5 ст. 167 ПКУ встановлено, що термін «пасивні доходи» означає, зокрема, доходи у вигляді процентів на депозитний (вкладний) банківський рахунок.

Однак, у 2016 році, відповідно до внесених змін, доходи платника податку у вигляді процентів, які нараховані на суму вкладного (депозитного) банківського рахунка, включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку та оподатковуються за ставкою 18 відсотків, - повідомила Ольга Волощук.