Завербованого росіянами мешканця Прикарпаття суд звільнив від покарання


Суд звільнив від покарання мешканця Івано-Франківської області, який добровільно повідомив про спробу ФСБ його завербувати.

До Служби безпеки України звернувся мешканець Івано-Франківська, який розповів, що був завербований представниками російської спецслужби і отримав від них завдання.

Він повідомив, що влітку минулого року був у Росії на заробітках і у Москві його затримали правоохоронці за порушення громадського порядку. За словами франківця, у відділку російської поліції з ним провели бесіду співробітники ФСБ РФ, на нього психологічно тиснули й примусили підписати згоду на співпрацю з іноземною спецслужбою.

Чоловік розповів, що російські вербувальники дали йому завдання підшукувати серед знайомих таких осіб, які могли б вчинити підпали, вибухи й замовні вбивства на території України.

Повернувшись додому, мешканець Івано-Франківська одразу звернувся до СБУ і повідомив, що жодних злочинів не готував і не вчиняв.

Державна зрада є особливо тяжким злочином і карається позбавленням волі на термін від дванадцяти до п’ятнадцяти років.  Однак Кримінальний кодекс передбачає, що у разі добровільної відмови від вчинення цього злочину і повідомлення правоохоронцям про спробу вербування, громадяни звільняються від кримінальної відповідальності. Саме таке рішення й ухвалив суд стосовно українця, якого "фсбшники" намагалися втягнути у протиправну діяльність на шкоду Україні.