Завтра на Прикарпаття завітає лауреат Нобелівської премії


20 вересня до Івано-Франківська завітає лауреат Нобелівської премії в галузі літератури Світлана Алексієвич.

Уродженці Франківська присвоять звання «Почесний доктор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника».

Упродовж останніх десятиліть Почесними докторами університету обрані, окрім українських вчених, відомі професори зі США, Польщі, Швейцарії,  українські письменники та митці. Серед Почесних докторів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника осібне і цілком заслужене місце посідає сучасна білоруська письменниця Світлана Олександрівна Алексієвич. Насамперед тому, що вона – уродженка Івано-Франківська (колись Станіслава) – нещодавно стала лауреатом у галузі літератури престижної у світі Нобелівської премії. Крім того, вона впродовж багатьох літ тісно підтримувала зв’язки з нашим містом, краєм, з рідною для неї Україною, жила радощами і стражданнями нашої незалежної держави. Тому природною і закономірною постає одностайність Ученої ради Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, котра на своєму засіданні наприкінці 2015 року прийняла ухвалу про присвоєння звання «Почесний доктор університету» Світлані Олександрівні Алексієвич.

Урочистості розпочнуться художньо-публіцистичною композицією «Не вбий у собі людину» за творами письменниці, лауреата Нобелівської премії в галузі літератури Світлани Алексієвич у виконанні акторів Поетичного театру Навчально-наукового Інституту мистецтв. Керівник – заслужений працівник культури України, доцент Надія Грицан.

Прикарпатський національний університет також  підготував та випустив збірник матеріалів, присвячений життю і творчості сучасної білоруської письменниці «Світлана Алексієвич – Нобелівський лауреат із Івано-Франківська (Станіслава)» , у якому вміщено виступи, промови, витяги з книг, вибрані статті та дослідження про твори прозаїка, перекладені з білоруської та російської мов, а також штрихи до біографії і висловлювання про Світлану Алексієвич. Упорядник видання – професор університету Степан Хороб.