Завтра облрада прийматиме бюджет Прикарпаття на 2018 рік


Постійна комісія обласної ради погодила проект рішення обласної ради "Про обласний бюджет на 2018 рік". Згідно з ним обсяг обласного бюджету становитиме 9,5 мільярдів гривень. Це на 130% більше, порівняно з 2017 роком.

Як розповіла директор департаменту фінансів облдержадміністрації Ірина Мацькевич, в головному фінансовому документі враховано зростання соціальних стандартів, зокрема, збільшення розміру заробітної плати, а також бюджетні запити головних розпорядників коштів. 90,5% фінансового ресурсу обласного бюджету складатимуть субвенції з державного бюджету, власні надходження обласного бюджету складуть 9,5% або 870 мільйонів гривень. 

Найбільше видатків з обласного бюджету передбачено на галузі охорони здоров’я (42%) та освіти (31%). Левову частку цих коштів, за словами фінансиста, складуть субвенції з державного бюджету. Виключно за рахунок власних коштів обласного бюджету фінансуватимуться культура і мистецтво (4%), фізична культура і спорт (2%), соціальний захист і соціальне забезпечення (5%), інші видатки (15%).

"Наявний фінансовий ресурс обласного бюджету дозволив спрямувати достатньо коштів на реалізацію обласних програм. Якщо минулого року ми передбачали 362 мільйони гривень, то зараз закладаємо 440 мільйонів гривень. Також збільшено бюджет розвитку обласного бюджету до 42 мільйонів гривень. На ремонт і утримання доріг передбачено 14 мільйонів гривень", - розповіла Ірина Мацькевич. 

Фінансист також додала, що у наступному році на ремонт та утримання доріг комунальної власності область отримає 278 мільйонів гривень з Дорожнього фонду. 

Разом з цим, з початку наступного року з обласного бюджету фінансуватимуться чотири вищих навчальних заклади І-ІІ рівнів акредитації, а з першого вересня 2018 року їх кількість збільшиться до вісімнадцяти.

Рішення "Про обласний бюджет на 2018 рік" депутатський корпус прийматиме на другому пленарному засіданні ХІХ сесії обласної ради, яке відбудеться у п’ятницю, 22 грудня 2017 року.