Заземлення: Керівника обласного Держгеокадастру підозрюють у поборах


Прикарпатські правоохоронці розслідують вимагання та отримання хабарів посадовими особами управління Держгеокадастру в області. Слідчі з'ясували, що головний земельник Франківщини Руслан Копча зі своїм родичем створили схему поборів з підприємців та начальників районних відділів Держгеокадастру.

На початку квітня цього року прес-служба УСБУ в Івано-Франківській області повідомила про викриття на хабарництві одного з керівників головного управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області, пише КУРС.

"Правоохоронці встановили, що чиновник систематично вимагав гроші з фермерів за передачу в оренду сільгоспугідь. Посадовець встановив таксу – сто доларів США за один гектар. Як посередника для отримання грошей зловмисник задіяв свого родича, з яким проживав в одній квартирі", – йшлося в повідомленні. 

В УСБУ також повідомили, що при обшуках за місцем проживання хабарників вилучили 24 тисячі доларів США та п’ятдесят п’ять тисяч гривень, розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 368 ККУ – одержання хабара в особливо великому розмірі або службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище. Інших подробиць про хабарників з Держеокадастру не повідомляли.

Втім, у судовому реєстрі опубліковано кілька ухвал, за якими КУРСу вдалося встановити основних фігурантів справи та відтворити схему, за якою збирали побори. Останні ухвали з'явилися в реєстрі наприкінці жовтня. 

Дійові особи

На сьогодні відкриті два кримінальні провадження, основними фігурантами яких є начальник Держгеокадастру в Івано-Франківській області Руслан Копча та чоловік його сестри Валентин Гулак. Досудове розслідування проводить військова прокуратура Івано-Франківського гарнізону.

Руслан Копча, фото зі сторінки у Facebook
 

16 березня 2017 було почате перше кримінальне провадження. Слідчі встановили, що Валентин Гулак двома траншами отримав від фермера хабар у розмірі 22 тис. грн і 400 доларів США. Першу частину (10 тис. грн) Гулак взяв 2 лютого 2017 року біля піцерії на Незалежності, 39 в Івано-Франківську, решту, 12 тис. грн і 400 доларів США, 5 травня – у "Chicken Hut" на вулиці Сахарова, 38.

Валентин Гулак, фото зі сторінки у Facebook
 

За ці гроші Гулак мав домовитися з Русланом Копчею про видачу одному підприємцю дозвільних документів на розробку проектів землеустрою та подальшого отримання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення за межами сіл Потік та Черче Рогатинського району.

5 квітня цього року правоохоронці провели обшук у службовому кабінеті Копчі та вилучили ноутбук, факсимільну печатку з його підписом та дві недійсні печатки старого зразка. Того ж дня під час обшуку у квартирі, де проживали Гулак і Копча, правоохоронці знайшли 24 050 доларів США.

7 квітня Гулаку обрали запобіжний захід – взяли під варту із правом внесення застави 1,6 млн грн. Суд також наклав арешт на його будинок та земельну ділянку у Київській області. Суму застави затриманий не оскаржував і невдовзі сплатив.

Схема

31 травня відкрили ще одне кримінальне провадження. Правоохоронці мали підстави вважати, що керівники обласного Держгеокадастру налагодили систему вимагання хабарів за оформлення права оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, а також постійно збирали гроші з підпорядкованих працівників.

У телефоні Гулака слідчі знайшли номер банківської картки батька начальника ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківської області – Івана Копчі. Встановлено, що на цю картку підприємці перераховували гроші.

Також негласними слідчими діями встановили, що начальники районних відділів Держгеокадастру в Івано-Франківській області перераховували гроші на особисті карткові рахунки Валентина Гулака та вже колишнього начальника відділу у Тисменицькому районі ГУ Держгеокадастру в Івано-Франківській області Тараса Красняка. До речі, у вересні цього року Красняк звільнився.

Тарас Красняк, фото зі сторінки у Facebook
 

Крім того, правоохоронці розкрили ще один спосіб додаткового заробітку фігурантів  провадження. Руслан Копча та Валентин Гулак скеровували осіб, які зверталися до обласного управління Держгеокадастру та його терпідрозділів, до певних підприємців та підприємств, які надають послуги з оформлення документів для подальшого отримання в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Оформляти документи посадовці Держгеокадастру та їхній "помічник" Валентин Гулак змушували заявників у фізичних осіб-підприємців Зайко Наталії Володимирівни, Озерова Сергія Олександровича та ТОВ "Тех-проект", засновником та кінцевим власником якого є вже згаданий Сергій Озеров.

У судовій ухвалі йдеться про те, що Копча з Гулаком прямо впливали на діяльність цих підприємств – давали їм вказівки та отримували документи про оплату їхніх послуг.

Йде до суду

Зараз слідчі військової прокуратури з дозволу суду перевіряють рух коштів на банківських картках усіх фігурантів справи.

Якщо у суді прокуратура доведе факт отримання хабарів, підозрюваним загрожує позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Нагадаємо, Руслана Копчу призначили начальником Управління Держгеокадастру в області у квітні 2015 року.

30 жовтня того року біля входу до обласного управління Держгеокадастру невідомі молодики облили його зеленкою і вимагали написати заяву на звільнення. Нападники звинуватили його в тому, що він блокує виділення земельних ділянок учасникам АТО.

Копча тоді назвав ці звинувачення "цілковитою брехнею і нісенітницею" та назвав напад "чиїмось замовленням". 

Ухвал щодо обрання запобіжного заходу Руслану Копчі у судовому реєстрі немає. Він досі очолює управління Держгеокадастру в Івано-Франківській області.

Валентин Гулак на момент затримання у квітні цього року був заступником директора ЦФ ПрАТ "Українська пожежна страхова компанія". За даними інформаційно-аналітичної системи YouControl, він є власником ТОВ "БЕСТ БАР" та засновником ПП "ТОРГОВИЙ ДІМ "ЯРИЛО". Обома підприємства керує його дружина – Наталія Копча.

Валентин Гулак та його дружина Наталія Копча, фото зі сторінки у Facebook
 

Як Гулак, так і Копча були помічниками народного депутата від БПП "Солідарність" Вадима Денисенка. Але недавно від таких помічників нардеп відмовився.