Зберегти не можна зруйнувати: Франківські пам'ятки зняли у фільмі


Автори фільму побували в Києві, Дніпрі, Полтаві, Одесі, Львові, Ужгороді, Івано-Франківську, Тростянці, Запоріжжі та Харкові.

У фільмі представлені унікальні, і можливо останні, кадри старовинних пам'яток архітектури. Ці об'єкти знаходяться на межі зникнення і можливо на дату виходу фільму, деякі з них будуть загублені, пише Бліц-Інфо з посиланням на сайт фільму.

Проблеми збереження та захисту пам'яток архітектурної спадщини України, спонукали авторів фільму знайти історичні, законодавчі, управлінські причини ситуації, що склалася. Чому закони не працюють, а органи з охорони культурного надбання не діють?

Експерти в сфері архітектури, реставрації, юриспруденції, пропонують шляхи порятунку архітектурної спадщини, і застосування міжнародного досвіду.

"У той час, коли в усьому світі дбайливо ставляться до кожної пам'ятки і зберігають її автентику, в Україні гинуть старовинні замки, садиби і будинки, створені за проектами знакових зодчих та інженерів. В наші дні регулярно повторюються факти руйнування, спалення та знищення цінних витворів архітектури. Проводиться варварська реставрація пам'яток архітектури, порушуються новими забудовами межі ареалу міста, не дотримуються або відсутні договори з охорони архітектурної спадщини. Будинки навмисно доводяться до знищення через недосконалість законів України. Проблема виросла не тільки в рамках конкретних міст, регіонів, а й в масштабах всієї країни", - розповідають автори фільму.