Земельний конфлікт: франківці 15 років не можуть приватизувати городи біля Підлужжя


У понеділок, 25 травня, дев’ять іванофранківців, які обробляють землю біля Підлужжя Тисменицького району, прийшли до головного управління Держемагентства в області. Вони обурені, що місто хоче забрати у них землю, яку вони вже 15-й рік не можуть приватизувати.

Рішенням виконкому ще у 2010 році товариство колективного садівництва і городництва “Галицький господар” отримало членські картки. Згідно із документами, земельні ділянки передали пільговикам із багатодітними сім’ями, пише Репортер.

Так, Марія Багрій отримала землю біля Підлужжя, оплачувала членські внески лише чотири рази – у 2000 та 2002 році. Після того ніхто не просив оплачувати надалі.

IMG_3123

У 2013 році усі земельні ділянки передали фермеру. Тепер на тому місці сад, а пільговикам надали землю, що поруч. Спершу кожен гордник мав по 15 соток землі, другу ділянку отримали удівчі меншу – їм пояснили, що більше нема. Як обіцяв тоді голова “Галицького гасподаря” Тарас Хоменець, люди зможуть приватизувати землю.

IMG_3114

Проте досі чотири гектари землельних ділянок біля Підлужжя не можуть приватизувати близько 20 іванофранківців. Чому – пішли з’ясовувати у Держземагентстві. Там пояснили, що ці землі належать Нацональній академії аграрних наук.

“Якщо чисто по-людськи, то ніхто вас там чіпати не буде, бо академія не може собі дати раду з тим, що має, – сказав начальник головного управління Держземагентства в Івано-Франківській області Володимир Боднарчук. – Але за документами ця земля належить академії і отримати згоду на приватизацію вам буде важко. Якщо ми дамо дозвіл без згоди академії – це буде порушення”.

IMG_3112

Боднарчук пообіцяв до 29 травня піднайти альтернативні варіанти для городників. Люди погодились вже втретє “переїхати” – тільки аби мати свою землю і могти приватизувати її.