Земляки Авакова заблокували перший за останні роки відкритий тендер МВС на номерні автознаки


Закупівля МВС номерних знаків на суму близько 70 млн грн. заблокована скаргою ТОВ «Світлофор» в Антимонопольний комітет.

Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель», пишуть Наші гроші.

Скарга надійшла 24 березня і її зміст наразі невідомий.

Перед цим 16 березня міністерство акцептувало пропозицію фірми «Лемодо» вартістю 70,76 млн грн. Йдеться про поставку 591 380 дорожніх знаків різних видів.

Нагадаємо, у 2010 р. промисловий зразок на номери для транспортних засобів був запатентований. Патент на «Знак номерний транспортних засобів» отримали дві структури. Перша – українське ТОВ КНВО «Форт», що належить МВС і займається виготовленням зброї. Друга – польська «Спулка з огранічьоном одповідальностьом УТАЛ», яка займається виготовленням номерів. Авторами були записані двоє осіб: керівник «Форту» Віктор Писаренко та поляк Яцек Стефан Войцеховскі. З того часу МВС закуповував металеві номери без відкритих торгів у «Форта» як у власника патенту.

Однак у 2014 році «Форт» уклав ліцензійний договір зі «Світлофором», за яким надав останньому право користуватися патентом. Одразу після цього МВС, яке очолив харків’янин Арсен Аваков, замовив у «Світлофора» дорожні знаки без відкритого конкурсу – загалом на 59,97 млн грн.

ТОВ «Лемодо» зареєстроване в селищі Комінтернівське Одеської області на Інну Неплюєву. Директором цієї фірми у 2012 році був дніпропетровець Ілля Батушан. Він же є власником ще одного учасника торгів – ТОВ «Біал».

Також у торгах брало участь дніпропетровське ТОВ «Корал-Технологія», де засновниками є Юрій Орленко, Оксана Здоровець і Олександр Теплицький.

Участь у тендері також намагався взяти дешевший постачальник – ТОВ «Спецзнак», але його заявку відхилили, оскільки учасник не надав забезпечення пропозиції конкурсних торгів у виді банківської гарантії або депозиту.

Скаржник харківська фірма «Світлофор» записана на Олександра Золотарьова і Бориса Димова. У 2004 р. «Світлофор» разом з Димовим засновувала Любов Литвиненко, відома як партнерка Тетяни Дагаєвої, доньки покійного генерала Юрія Дагаєва, колишнього очільника ДАІ (1994-1998) і замміністра МВС (1998-2000). Сама Дагаєва відома як співвласниця ТОВ «Південна легенда», де її партнером є Сергій Тащілкін. Останній відомий через скандальну закупівлю МВС квартир у Криму у 2012 році.