Жити всупереч: Франківцям презентують звіт про війну на Донбасі


28 вересня в Івано-Франківську відбудеться презентація результату масштабної роботи Коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». Йдеться про аналітично-публіцистичний звіт «Жити всупереч».

Команда документаторів із громадських організацій, що входять до складу Коаліції, впродовж тривалих місяців збирала інформацію про порушення прав людини, вчинені під час конфлікту. Зафіксовані випадки описують цілу низку трагедій, інформує Бліц-Інфо.

Одних людей незаконно утримували у непридатних для цього місцях. Інші, крім цього, страждали від нелюдського поводження, насильства і тортур.

Усі герої цих реальних історій стали пораненими, бранцями чи безхатченками несподівано, під час буденних справ. Задокументовані випадки репрезентують найбільшу та найвразливішу групу постраждалих, яка утворилася внаслідок війни, - цивільних.

Автори кожного з досліджень, представлених у збірці, розповідають історії, що сховані за статистикою. Не тому, що статистика зайва як така. А тому, що вона не показує, як насильство перевертає життя людей з ніг на голову.

У збірці описано обстріли Маріуполя, прифронтового Бахмута, селища Трьохізбенка на Луганщині, наслідками яких стали десятки загиблих, показано долі, що їх зруйнували обстріли.

Окремо дослідники охопили особливості функціонування однієї з найбільших мереж незаконних місць несвободи групи швидкого реагування «Бетмен». Через руки представників цього організованого збройного формування пройшли сотні ні в чому не винних чоловіків і жінок.