Злочинний маскарад у Станиславові


Під кінець Першої світової війни в Станиславові склалася досить напружена криміногенна ситуація. В руках населення було багато зброї, деякі кримінальні елементи володіли військовою формою, хоч не мали ніякого відношення до армії.

Це дуже ускладнювало роботу міській поліції й призводило до несподіваних сутичок. Так, у січні 1918 р. військовий поліцейський ніс службу на площі Ринок і звернув увагу на кадета у формі, чия поведінка видавалася дивною, пише ЗК

Кадетами або «заступниками офіцера» в австрійській армії називали військових, які пройшли спеціальну 8-тижневу підготовку й здали екзамен на офіцерський чин. Кадет поводився надто розв’язно, походжав з чоловіком у формі німецького солдата і спілкувався з ним дуже фамільярно. Таке ставлення кадета до простого солдата викликало в поліцейського підозри, тож він спробував затримати обох військових. Але кадет вистрілив у стража порядку з револьвера, а його товариш утік. Поліцейському довелося застосувати карабін і з його допомогою привести лже-кадета до відділка. І що ж виявилося? Під личиною кадета ховався відомий у місті кишеньковий злодій, такий собі Гонташевський, який був добре знаний зі своєї «майстерності» ще з передвоєнних часів. Лише завдяки незвичайній пильності поліцейського вдалося викрити цей «злочинний маскарад».