Злодії-«чарівники» у старому Станиславові


У вересні 1902 р. перед станиславівським судом постала банда злодіїв, які здійснювали крадіжки настільки вправно, що здавалося, ніби вони володіли якимись чарами.

На чолі банди стояв такий собі Герш Ніссен Талесман. В 1898 р. він і його «колеги» проникли до будинку багатого станиславівського власника нерухомості Берла Краутгаммера, пише Західний кур'єр.

У ніч на 9 листопада того року злодії винесли через вікно важкий сейф. Господарі спали в сусідній кімнаті, але нічого не чули! Виносячи сейф, крадії встелили підлогу килимами і хутрами, що належали господарям, тож діяли майже безшумно. В сейфі знаходилась дуже солідна сума – майже 45 тис. злотих ринських.

До заможного купця Ґольдштайна злодії проникли через вікно кухні. В тому приміщенні ночували кілька служниць, яких нічні «гості» не розбудили. Потім вони пройшли в сусідню кімнату, де спав сам господар, і витягли з його штанів гаманець, у якому було 1600 корон. Завбачливий господар поклав штани з гаманцем собі під подушку, але це не врятувало його від пограбування. Злочинні «чарівники» витягли штани так обережно, що сонний купець не прокинувся і пропажу штанів та гаманця помітив лише вранці.

Штани пізніше знайшлися – зломщики кинули їх на міському цвинтарі, а гаманець безслідно пропав. Згодом банда спробувала пограбувати маєток графа Дідушицького в Єзуполі. Злодіям вдалося втекти, але поліція натрапила на їхній слід і врешті-решт вистежила зухвалу банду. Процес проти цих надзвичайно вправних злодюжок став великою сенсацією в місті.