Знайдений у Снятині старовинний меч передали реставраторам


До Національного реставраційного центру передано на обстеження та реставрацію уламок ще одного меча Х століття. Цей меч був випадково знайдений біля літописного Снятина на Івано-Франківщині.

Реставратор Віктор Голуб звертає увагу, що він дуже подібний до меча з Хортиці (т.зв. «Меч Святослава») або з Шестовицького могильника на Чернігівщині. Обидва ці мечі вже відреставровані НРЦУ та демонструвалися під час урочистого нагородження Євгеном Нищуком співробітників СБУ, які розкрили справу «Меча вікінга», пише Музейний простір.

Як зауважив знаний україно-шведський археолог Федір Андрощук, відомо ще кілька мечів цього типу, знайдених в Україні. Вони належать до культури середньовічних вікінгів, або варягів, як їх звали на Русі. За спостереженнями дослідника, розповсюдження мечів цього типу пов’язано передусім з територією сучасної Данії. На його думку, це свідчить про те, що саме там, на півночі Європи, існував ремісничий центр зброярів, який обслуговував певну локальну територію. А розповсюдження таких мечів у Північному Надчорномор’ї вже відображає рух варязьких дружин до Чорного моря та Візантії, відомий нам як шлях «з варягів у греки».

Міністр культури планує найближчим часом створити робочу групу, яка має розробити та втілити програму реставрації давньоруських мечів з усіх музеїв України. Ця програма буде складовою частиною Року відродження культурної спадщини, яким Євген Нищук пропонує проголосити наступний 2018 рік.