Зневірені вибори? Прикарпатці масово ігнорували можливість обрати місцеву владу


Місцеві вибори на Івано-Франківщині відбулися. Вже сам цей факт не може не тішити на тлі зриву голосування у деяких містах. Місцеві вибори цього року відбувались за новим законом, який експерти назвали експериментальним. Саме нові правила виборів і спричинили більшість тенденцій, які і вплинули на виборчу кампанію, хід голосування і підбиття підсумків.

Поки політологи та представники штабів шукають пояснення «дивної» поведінки електорату, можемо констатувати, що прикарпатці масово проігнорували вибори. За даними ЦВК, на виборчі дільниці в області прийшло 52,85% громадян, які мають право голосу. Явка виборців є ключовим параметром виборів, оскільки неприхід на дільниці значної кількості виборців певного віку, статі чи соціального стану прямо впливає на результат тієї чи іншої партії. Зазвичай явка на місцевих виборах є значно нижчою, ніж на президентських чи парламентських. Якщо обирати главу держави приходять 75-80% прикарпатців, депутатів парламенту — 65-75%, то на місцевих виборах представники штабів розраховували на 60% виборців. Але цього разу значна частина виборців (і не лише на Прикарпатті) вирішила покарати політиків за соціальні експерименти і знову масово голосувала «ногами», тобто не прийшла на дільниці. Після Майдану на таку соціальну апатію мало хто розраховував. Чимало з тих, які прийшли, висловили рішучий протест у свій спосіб: псували бюлетені, дописували неіснуючих кандидатів, лаялись тощо. Лише в Івано-Франківську зіпсованих бюлетенів нарахували понад 5%.

День голосування
Як повідомили у прес-службі обласного МВС, усі 1034 виборчі комісії розпочали роботу в нормальному режимі. Вже після завершення дня голосування міліція констатувала, що вибори відбулися без грубих порушень. Правоохоронці зареєстрували п’ять повідомлень, пов’язаних з виборчим процесом: три від спостерігачів стосувалися розміщення друкованих агітаційних матеріалів (Бурштин, Галич, Коломия), у двох ішлося про агітацію жителів івано-Франківська з допомогою телефонних дзвінків. Усі повідомлення про можливі порушення під час виборів зареєстровано у журналах єдиного обліку правопорушень та інших подій. За кожним з них проводять перевірку.
Звісно, далеко не всі правопорушення доходили до правоохоронців. З боку громадськості спостерігали за дотриманням законодавства такі організації, як Громадянська мережа «ОПОРА» та «Комітет виборців України». Спостерігачі зафіксували незначну кількість порушень, які полягали у незаконній агітації у день виборів, відсутності інформації про кандидатів на виборчих дільницях, у помилках у прізвищах кандидатів у бюлетенях. Більш серйозні порушення зафіксували в Калуші та Верхньому Вербіжі на Коломийщині, де виявили факти винесення незначної кількості бюлетенів за межі виборчих комісій. Всередині дня з’явилась інформація про зникнення 138 бюлетенів у Болехові, однак після перевірки бюлетені таки «знайшлися». На Богородчанщині спостерігач від партії «Самопоміч» виявив намагання організувати так звану «карусель», коли на дільниці в селі іваниківка спробували проголосувати 30 осіб без паспортів. За словами керівника обласного осередку «Комітету виборців України» Максима Лисюка, «вибори на Прикарпатті пройшли порівняно чесно, без значних порушень».

Екзит-поли
Після завершення голосування прикарпатці нетерпляче очікували результатів так званих екзит-полів — соціологічних опитувань, які проводять на дільницях протягом дня голосування. Одразу зазначимо, що обидва екзит-поли проводили на території міста Івано-Франківська. Ще до дня голосування соціологічні опитування показали, що головною інтригою виборів в обласному центрі буде питання: хто вийде у другий тур на виборах міського голови? Претендентів було четверо: нинішній міський голова Віктор Анушкевичус (УНП), колишній нардеп Руслан Марцінків (ВО «Свобода») та двоє нинішніх народних депутатів Олександр Шевченко («УКРОП») та Ігор Насалик (БПП «Солідарність»). Екзит-пол київської компанії «Соціс», який проводили на замовлення БПП «Солідарність», показав, що на вихід у другий тур претендують ігор Насалик — 26,8% та Руслан Марцінків — 25,7%, при цьому Олександр Шевченко набирав 17,9%, Віктор Анушкевичус — 15,1%. інший екзит-пол, проведений Агенцією новин «Фіртка», показав майже аналогічну картину: Ігор Насалик — 28,17%, Руслан Марцінків — 21,42%, Олександр Шевченко — 18,95%, Віктор Анушкевичус — 17,5%. 
Екзит-поли спрогнозували не менш сенсаційні результати і в розрізі голосування за партії до міської ради. За даними «Соціса» до міської ради проходять: ВО «Свобода» — 31,3%, БПП «Солідарність» — 18,2%, «Самопоміч» — 12,8%, «УКРОП» — 11,7%, «Батьківщина» — 7,3%. За даними АН «Фіртка»: ВО «Свобода» — 29,35%, БПП «Солідарність» — 16,75%, «Самопоміч» — 15,2%, «УКРОП» — 9,84%, «Батьківщина — 7,8%. Обидва екзит-поли показали, що на межі проходження п’ятивідсоткового бар’єра — Українська народна партія.

Насалик і Марцінків — у другому турі виборів
Уже з ночі міська виборча територіальна комісія почала опрацьовувати протоколи дільничних комісій. Члени комісії дуже втомилися, оскільки не спали півтори доби, однак розраховують завершити свою роботу до кінця понеділка. Офіційних результатів поки що немає, однак штаби різних політичних партій проводять паралельний підрахунок голосів. За даними АН «Фіртка», у другий тур виборів виходять: Ігор Насалик — 26,92% та Руслан Марцінків — 22,96%. Олександр Шевченко набирає 19,14%, Віктор Анушкевичус — 16,38%. Сайт «Галка» опублікувала подібні до цього  результати паралельного підрахунку голосів, який проведений штабом іншої політичної сили: ігор Насалик — 27,92%, Руслан Марцінків — 23,69%, Олександр Шевченко — 19,85%, Віктор Анушкевичус — 17,01%.

Область гальмує
Якщо інтригу виборів в Івано-Франківську фактично вичерпано, то до результатів до івано-Франківської обласної ради є чимало запитань. Якщо в інших областях України результати вже оприлюднено, то наша обласна виборча комісія на 13.00 не отримала ще жодного протоколу з дільничних комісій.
За даними «Галичини», до Івано-Франківської обласної ради проходить шість партій: БПП «Солідарність» — 19,8%, «Батьківщина» — 14,7%, ВО «Свобода» — 13,3%, «УКРОП» — 9,9%, «Самопоміч» — 6,7%, «Воля» — 5,6%. Такі дані отримані за результатами опрацювання майже 93% протоколів.
Надходять дані і з виборів міських голів великих районних центрів та міст обласного значення. Зокрема, в Долині та Яремчі перемагають чинні міські голови Володимир Гаразд та Василь Онутчак. У Калуші переміг ставленик колишнього мера Калуша Ігоря Насалика ігор Матвійчук.